Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2018 22:18 - Разкопките при Хауза
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4373 Коментари: 6 Гласове:
56

Последна промяна: 17.03.2018 22:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Местността Хауза се намира близко до гр. Свиленград. Тук се срещат трите граници: между България, Турция и Гърция. Отбелязвам за който не знае, че ударението на думата Хауза е на буквата"у". Поне така го казваше професор Васил Николов, който водеше предаването за Хауза по телевизия Дестинация преди месец. Имах възможност да гледам едно от повторенията на предаването. Разкопките в местност Хауза, непосредствено до Гранично-пропускателния пункт Капитан Андреево. Извършват се от много голям екип на Националния археологически институт и музей – БАН, с участието на археолози и студенти от почти цялата страна и обхващат  площ от 25 дка по бъдещото трасе на последния участък на автомагистрала „Марица”. Досегашните разкопки в м. Хауза свидетелстват за огромен археологически обект с голям хронологически обхват и изключително интересни древни останки, носещи принципно нова научна информация. Разкопките в местност Хауза са започнали през 2013 г., а аз съм ходил в района на Свиленград през 2007 г. Успях да вида гробницата при с. Мезек, крепост Неутзикон с големите четири кули, а малко по-нагоре по поречието на р. Марица е гр. Харманли с Изворът на Белоногата. Всички знаят  на Петко Славейков. Със сигурност местните жители са знаели тогава за съществуването на неразкопан обект Хауза, но не съм предполагал, че има нещо, за да питам. Дори и да го бях намерил нямаше да видя нищо интересно. Ето повод отново да отида в района и да посетя нещо ново. Комплексът е  от периода между 5200 и 4800 години преди Христа няма аналогии в Югоизточна Европа и е сериозен принос към знанието за първата европейска цивилизация, процъфтявала в дн. български земи! Излиза, че е малко по-стар от Варненския халколитен некропол, провадийските старини, открити някъде в района на солниците и Хаманджийската култура от Дуранкулак. За споменатите обекти:  
Блогът на barin :: Археологически комплекс Дуранкулак;
Блогът на barin :: Културата Хаманджия
                 Понататъшните  изследвания на местността сочат находище от средната бронзова епоха – около 1800 – 1700 г. пр. Хр. Установени са отново няколко обредни ями, които са рядкост в българските земи. За систематизиране на епохите и периодите в древната история и развитие на човешкатаб цивилизация възнамерявам да напиша отделна тема по-късно. Третият период на използване на района е ранната и късната желязна епоха – І хилядолетие пр. Хр. Проучени са няколко десетки тракийски обредни ями, някои от които с много големи размери. Намерени са много много предмети, което говори за използване на местност Хауза за живеене от древни времена. 
              Обектът в райиона на местност Хауза е на пътя Виа диагоналис. Това е основен римским път, който свързва Рим през Сигиндунум( Белград), Наисос( Ниш), Сердика( София), Филипопол( Пловдив), Верея( Стара Загора) с Константинопол. Римските пътища може да се видят в моя тема:  
Блогът на barin :: римските пътища на територията на България
                     Римските  пътища обикновено са били широки около 8 метра. Откритото място е с широчина 18 метра. В съвременни измерения означава път с две платна, четири ленти. Виа диагоналис е бил основен път в Римската империя, свързващ столицата Рим с бъдещата столица на Източната Римска империя( наречена по-късно Византия по името на основателя на Константинопол Византион) град Константинопол. Откритието си заслужава да бъде запазено, защото е интересен туристически обект. Открит е по време на строителството на аетомагистрала Марица, която е от пътен възел Оризаре до границата при ГКПП Капитан Андреево. С изграждането ѝ се завърши новата пътна инфраструктура в Южна България.  Според находките в проучения участък с дължина около 130 м той е използван от ІІ до VІ век. Излиза, че сегашните автомагистрали Тракия и Марица следват трасето на античната магистрала Виа диагоналис. Удобно е да е така, зашщото в низината по поречието на голяма река, каквато е Марица по-лесно се прави път. Изграден е от едър речен чакъл и има ширина около 18 м! Досега регистрираните участъци от този военен път по цялото му протежение от Средна Европа до Константинопол са с ширина около 8 м. Находката в м. Хауза бързо предизвика удивлението и изненада на всички специалисти по античността на българските земи. 
                  малко снимки от Хауза: 
image
image
image
               Голямата част от цялата проучвана площ в местността е покрита със структури от ямно светилище, което включва останки от централна обредна постройка, стотици обредни ями и три рова, два от които са концентрични и обграждат сакралното пространство. Този комплекс от периода между 5200 и 4800 години преди Христа няма аналогии в Югоизточна Европа и е сериозен принос към знанието за първата европейска цивилизация, процъфтявала в днешните български земи. Според археолозите на това място е имало езическо обредно светилище на древна цивилизация, населявала Балканския полуостров. Следи от нея откриваме във Варненско, в Дуранкулашката култура, по-късно и от строителството на светилища, храмове, маегалитни съоръжения( припомням, че става въпрос за менхири, кромлехи, долмени и скални ниши). За този вид градежи: 
Блогът на barin :: Мегалитни съоръжения 
                 Те са оставени на два етапа от две различни наречени"мегалитни" култури. За тях се извършват изледвабния, но не са достатъчно добре проучени.Има спорове относно произхода им сред научните и историческите среди. 
                 Министърът на културата д-р Петър Стоянович организира  в Министерството на културата спешна среща за необходимите действия за продължаване на спасителните разкопки на праисторическото светилище в м. „Хауза" до ГКПП Капитан Андреево. На срещата присъстваха заместник-министрите на културата Велислава Кръстева и Васил Василев, главният секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева, главният секретар на Министерството на културата Ладинка Михайлова, ръководителят на археологическия екип от НАИМ при БАН проф. Васил Николов. Д-р Петър Стоянович посочи категоричната готовност на Министерството на културата да съдейства активно за завършване на археологическите проучвания на обредния комплекс, разположен в последните 450 метра по трасето на автомагистрала „Марица", както и на открития дълъг участък от древния римски път Виа Диагоналис. Министър Стоянович получи гаранции от ръководителя на археологическия екип проф. Николов, че продължаващото проучване няма да пречи на строителните дейности по магистралата.
                „Близо 40 години участвам или ръководя разкопки и за първи път съм свидетел на толкова бърза реакция на министър на културата за решаване на проблем с проучването на археологически паметник", отбеляза на срещата проф. Васил Николов, ръководител на разкопките.
                Главният секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева благодари за организираната от министър Стоянович спешна координационна среща и поздрави екипа на проф. Николов за перфектната работа. Г-жа Георгиева заяви, че Министерството на финансите, което е инвеститор на строителството на този участък от магистралата, се отнася отговорно към опазването на културното наследство и пое ангажимент необходимото допълнително финансиране на археологическите проучвания да бъде осигурено от бюджета на проекта от Световната банка, така че разкопките да завършат успешно.
               Министър Стоянович разпореди още днес да бъде сформирана междуведомствена комисия за определяне на границите и предписанията за опазване на археологическия обект в м. „Хауза", както и за спешно извършване на необходимите оперативни действия, свързани с продължаване на проучванията там.
                    Досегашните разкопки в м. Хауза свидетелстват за огромен археологически обект с голям хронологически обхват и изключително интересни древни останки, носещи принципно нова научна информация. 
   Голямата част от цялата проучвана площ е покрита със структури от къснонеолитно ямно светилище, което включва останки от централна обредна постройка, стотици обредни ями и три рова, два от които са концентрични и обграждат сакралното пространство с огромен диаметър. Този комплекс от периода между 5200 и 4800 години преди Христа няма аналог в Югоизточна Европа и носи нови данни за първата европейска цивилизация, процъфтявала в днешните български земи. 
Заради краткото време обаче и заради интересните находки от последните дни, които са били неочаквани за учените, археологът Николов иска удължаване на срока за работа на екипа му на място. Професорът вече е изпратил и уведомително писмо за това на министъра на културата. Археологът смята, че част от уникалния път Виа Диагоналис може да бъде запазен като атракция на самия вход на България и Европейския съюз. Върху праисторическото светилище обаче, на което са намерени и по-късни останки от Средновековието, както и от епохата на траките, ще мине при всички положения автомагистрала "Марица". 
   Вторият етап на използване на изследваната местност е средната бронзова епоха – около 1800 – 1700 г. пр. Хр. Установени са отново няколко обредни ями, които са рядкост в българските земи.Третият период на използване на района е ранната и късната желязна епоха – І хилядолетие пр. Хр. Проучени са няколко десетки тракийски обредни ями, някои от които с много големи размери.Четвъртият период на обредно използване на местността е представен от поне три обредни ями с човешки жертвоприношения от късната Античност или ранното Средновековие.
За античните селища на територията на България:
 
Блогът на barin :: старите имена на селищата
                  Изключително интересна находка се оказа установеното при спасителните разкопки трасе от широко известния в древността и през по-късните епохи римски път Виа Диагоналис (или Виа Милитарис), който някога е свързвал Средна Европа с Константинопол. Строен е от римските легиони през периода ІІ-ІІІ век, а до VІ век е използван активно за военни и административни нужди. Значителна роля пътят играе и през Средновековието. 
                 Навсякъде по медиите казваха, че ще запазят намереното при Хауза, за да не се случи същото, като при Севтополис край Казанлък и да изчезне. Забелязва се усилена археологическа дейноист на много места из България, което е похвално. Даали Хауза и други новооткрити старини ще станат туристически посещавани обекти зависи от политическите кръгове и министрите доколко ще отстояват позициите си. Аз мисля, че всички крепости и антични селища няма как да станат посещавани обекти, защото не навсякъде има какво да се покаже на чужденците, но основните, които си заслужава трябва да се направи всичко възможно да се спасят. Например съседите от Гърция имат богата история, но и често преувеличават и често си присвояват чужда история. Те дори им от недоказани факти правят голям туристически обект и печелят от посещения и реклама. 
       още снимки от Хауза: 
                


image
                   Край границата с Турция екипът, воден от проф. Васил Николов, и главния асистент Виктория Петрова от Археологическия институт с музей при БАН, откри най-широкия известен досега участък от древната магистрала Виа Диагоналис. Случи се през 2013 г. По-нататък в разкопките се включиха хора от различни места и институти. Учените се натъкнаха на римския военен път, докато проучваха праисторическо светилище. Разкопките тръгнаха като спасителни заради строежа на АМ „Марица“ в последните й 450 метра преди да се слее с ГКПП-Капитан Андреево. Заради откритията в местността Хауза обаче срокът на разкопките беше удължен с още 2 седмица и те продължиха до края на юли. 
                      
Екипът на проф. Николов се натъкна на къснонеолитно ямно светилище, което включва останки от централна обредна постройка, стотици обредни ями и три рова, два от които са концентрични и обграждат сакралното пространство. Комплексът с датировка 5200-4800 години преди Христа е без аналог в Европа. Светилището няма как да бъде запазено, защото по проект през терена му трябва да мине магистралата. Всичко обаче е документирано с богат снимков материал, а фрагментите, открити на 25-декаровия терен, вече са обработени и предадени за съхранение в общинския исторически музей в Свиленград.
                   Намереното в местност Хауза от археолозите представлява древно светилище, каквото не е намирано по нашите земи. Още през 2013 г. съм срещал материали за него, а някъде дори имаше споменато, че през 2006 г. е имало проучвателна експедиция в района. 
                Надявам се откритото място да бъде запазено, разработено и след време открито за посещение. И без това за периода 5200-4800 г. пр. Хр. липсват данни за население в южните части на България. Имало е, но не е изследвано и еднозначно определен етноса му. Дали случайно или не името Хауза се среща като столица на държавата Западна Сахара в периода от 1975 до 1984 г., макар и тази държава да не е била напълно независима. През 1975 г. започва война между Мароко и Мавритания след изтеглянето на испанците от бившата си колония. Дали иманещо общо Хауза край Капитан Андреево и временната столица на Западна Сахара? Аз не виждам нищо общо, освен ако по време на движение на народа да е имало преминаване през западна Африка, в което силно се съмнявам. 
               Информация  за Хауза намерих и в един друг форум, но тя се припокриваше с казаното от професор Васил Николов в телевизионното предаване и интервютата в медиите през 2013-2014 г. Разкопките продължават.
 
                   Предметите, намерени от праисторическия обреден комплекс в местността Хауза край Капитан Андреево, проучвана близо четири месеца от експедицията на проф. Васил Николов, преди оттам да мине магистрала "Марица" не са никак малко. Изящни съдове с глава на Богинята майка, женска фигура върху бик... около 350 са находките, датирани към периода 5200 г. пр.Хр. - Х в. сл.Хр. Разкритият културен пласт е с 60 см дебелина.
К ремъчни оръдия на труда и множество елементи за бижута от раковини откриваме във витрината, представяща находките от къснопалеолитните пещерни обиталища в Белоградчишкия карст (ранните фази на култура Козарника - 39 000-19 000 г. пр.Хр.). Там експедицията на Николай Сираков тази година се натъква на останките от цяла работилница за украшения - едни от най-ранните на Балканите.

                    Уникални керамични фигури от VI хил. пр.Хр. и множество тежести за рибарски мрежи от IV хил. пр.Хр. илюстрират  разкопки от местност Хауза и други ни места в  Хасковска област, ръководени от Крум Бъчваров. А от проучването на находището край Хауза виждаме красиви дамски огърлици и гривни (V хил. пр.Хр.) от средиземноморската мида Спондилус. Информацията за мида Спондилус в WIKIPEDIA е от мен. Според много археолози 2013 г. е определена като една от най-успешните през последните години. Наблизо има и още един интересен обект- Римска вила Армира, между Ивайловград и с. Свирачи, срещу КПП-то на военно поделение на гранични войски, функционирало до 1996 г. Хауза може да се превъерне в доста интересен и много посещаван туристически обект за в бъдеще. Трябва обаче много финансови средства, които може да се набавят от кандидатстване по програми към европейсските структури и силно застъпване пред правителството. Мисля, че Хауза може да бъде добър археологически обект и да бъде разкрит изцяло. 




Гласувай:
56



1. kvg55 - barin,
18.03.2018 08:08
България е богата на археологически артефакти, но не винаги можем да ги изпозваме пълноценно в туристическия бизнес. Освен това сме в сянката на гърците.
цитирай
2. barin - Правилно мислиш, kvg55. В България ...
18.03.2018 14:27
Правилно мислиш, kvg55. В България има интересни археологически обекти, но в Гърция са по-популярни по света.
Поздрави!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
19.03.2018 09:56
Според мен, ако се научим да търсим и ценим това, което имаме и като история, и като археология и като природа, и като национален потенциал, дух и характер, ще бъдем много по-уважаващи себе си и много по-богати духовно и материално!
Чест и почитания за помощта ти в опознаването на националните ценности!
цитирай
4. barin - Здравей, Оги. Ние имаме достатъчно ...
19.03.2018 13:13
Здравей, Оги. Ние имаме достатъчно старини за разглеждане, а и нови се разработват. Въпрос на политика да се рекламират и да се увеличи посещаемостта. Ние сме трети в Европа по културно наследство след Италия и Гърция.
Поздрави!
цитирай
5. dolsineq - Поздравления за находката, барин!
21.03.2018 14:01
Да се надяваме, че всичко ще бъде съхранено и ще има достъп до нас, обикновените хора. Находката е определено интересна. Можем да направим и малка връзка между езичеството от този период и налагането на покръстването по-късно и със сигурност да потвърдим, че се касае за автохтонно население, което не е дошло от някъде си, а е живяло от дълбока древност по тези земи. :)
цитирай
6. barin - Здравей, dolsineq. Аз се надявам ...
21.03.2018 16:15
Здравей, dolsineq. Аз се надявам скоро, когато отида в района на Сакар и Източни Родопи да имам възможност да посетя Хауза, като музей. Възможно е да стане. Ще има и по-достоверна информация за автохтонното население по нашите земи.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644893
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031