Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2019 17:12 - Институтът "Ройтерс" оповести годишния си доклад за медиите в България
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 874 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.01.2019 17:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Иван Върбанов

Институтът за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд представи своя годишен доклад. Частта за България е изготвена от журналиста Стефан Антонов, ресор "Бизнес" в "Икономедия" АД - най-­големият издател на бизнес медии в България, в това число на най­-влиятелното икономическо издание "Капитал" и на новинарския сайт "Дневник", една от водещите онлайн групи.

Според профила на колегата Антонов на страницата на института (https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/people/stefan-antonov) областите на интерес на журналиста са фискалната политика и макроикономиката. Стефан се интересува много от инфографиката и интерактивните визуализации и вярва, че те ще променят нагласите на публиката към информацията в необозримото бъдеще.

И понеже всяка от цитираните български медии публикува новината за резултатите от изследването на дигиталната медийната среда и всеки от колегите изведе акцент, че медията е по- и най- първа измежду първите.

Та да видим какво точно казват класациите и измерванията.

ТОВА Е СЕДМИЯТ ГЛОБАЛЕН ДОКЛАД НА ИНСТИТУТА "РОЙТЕРС"

Тазгодишният доклад е седми по ред, който изследва много страни по целия свят. Той се основава на проучване на повече от 74, 000 души измежду 37 медийни пазари, както и на цялостен системен мониторинг на начина на потребление на новините в света. Европа остава в централния фокус на внимание, където измерването обхваща 25 държави, в това число и България - за първи път тази година.

Докладът описва медийните процеси в Азия (Япония, Южна Корея, Тайван, Хонг Конг, Малайзия и Сингапур) заедно с четири латиноамерикански страни (Бразилия, Аржентина, Чили и Мексико), а така също САЩ и Канада от Северна Америка.

Въпреки, че изследването през годините мониторира вече 37 страни, спрямо едва пет към момента на началото - през 2012 година, все още не е напълно глобално.

Онлайн анкети и анализи са направени с фокус към страни с висока степен на проникване на интернет, с развита висока степен на демокрация и трайни традиции. Докладът идва на фона на продължаващата загриженост за феномена "Фалшиви новини" и за ролята на технологичните компании в медийната индустрия за разпространението на дезинформация.

Изследване, проведено в САЩ, Обединеното Кралство, Германия и Бразилия сред потребителите на Фейсбук и WhatsApp, целящо да установи как социалните мрежи се използват за разпространение на новини показва, че в повечето случаи хората не са склонни да споделят или публикуват открито информация за спорни теми и предпочитат по-затворените пространства.

image

КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ СПОРЕД ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Население: 7 млн., интернет покритие - 60%

Стефан Антонов пише в уводния си текст, че България остава най-бедния член на ЕС 30 години след падането на комунизма. Обществото е силно разделено между старите си пристрастия към Русия и новите алианси със Запада. Медиите взимат "партизанска" гледна точка по тези въпроси като поляризацията на обществото и спадащото доверие като цяло в новините.

Общото доверие към новините е едва 38% - един от най-низкия бал по отношение на въпросите и темите, които са обект на анкетиране.

В категория "ТВ, Радио и принт" класацията оглавяват Новините на Нова, следвани от бТВ Новините, информационните емисии на БНТ, 24 часа, новините на БНР. Следват "Телеграф", регионалните медии, "Труд", "Дарик", BiT, "Капитал", CNN, "Сега", "Марица", BBC News, Economist.

"Онлайн" категорията се води от интернет новинарското издание на Нова ТВ, следвано от abv.bg, bTV News online. Следват novini.bg, онлайн платформата на 24 часа, dir.bg, БНТ, Блиц, Petel.bg, Dnevnik online, Bivol.bg, Trud online. С еднакъв процент (13%) са offnews.bg,pik.bg, сайтовете на регионалните медии и Дарик.

Медийни канали за новини: 20% - радио, 72% - социални мрежи, 67% смартфони, 78% - компютри, 88% социални медии, 20% блогове, 21% таблети.

КАКВО Е ДОВЕРИЕТО В НОВИНИТЕ?

38% е доверието на аудиторията в новините като цяло.
41% - новините, които сами търсят и намират в мрежата.
33% - новините, които са в търсачки.
30% - новините в социалните мрежи.

НА КОГО НАЙ-МНОГО ВЯРВА ПУБЛИКАТА?

Класацията се води от БНР, следвано от БНТ, новините на Нова, бТВ Новините, "24 часа", "Труд", "Дневник", "Сега", offnews.bg, bivol.bg,Блиц, Пик.

Класация на социалните медии от гледна точка на новините:
Фейсбук, Ю Туб, Фейсбук месинджър, Вайбър, Туитър, Инстаграм.

52% са споделените новини през социалните медии или през имейл, а 40% са коментарите на новините през социалните платформи или сайтове.

Такава е картината според изследването за България на журналиста Стефан Антонов - част от годишния доклад на института "Ройтерс" за дигиталните новини през 2018 г. и състоянието на медиите. Докладът констатира, че регулаторът СЕМ е "политически доминиран от поддръжници на управляващата партия".

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530246
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031