Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2013 10:18 - Унгария се бори!
Автор: eltimir Категория: Политика   
Прочетен: 2306 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image "Унгарски Боже, ние Ти се кълнем! Кълнем се, че роби няма да умрем!" - Шандор Петьофи
Унгарците отново дадоха пример на целия свят. Унгарците не искат да бъдат роби. А ние приемаме робството. Някога унгарецът Януш Хунияди дойде да освобождава България от турската сган. А какво е това равнодушие към борбата и съдбата на братския унгарски народ? Да, унгарците са наши братя. По тяхно собствено признание Унгария всъщност означава Оногурия. Ниек, Мигьер, Йеньо, Кер, Кеси, Кюртдиармат и по-късните Секели - никое от Маджарските племена не носи името Хунгар. Но всичките те някога са приели да носят едно общо Българско име. "Ние, маджарите сме неосъзнати Българи" - казваше проф. Петер Юхас. Днес Унгария тръгна на борба с еврейското робство. В Унгария древният Дух живее!
А ние...? Остана ли нещо Българско в нас?
http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ungariia-iska-da-izplati-po-rano-zaema-si-kym-mvf,154357/
Унгария иска да изплати по-рано заема си към МВФ Будапеща призова фонда да закрие представителството си в страната

Унгария планира да изплати по-рано заема си към Международния валутен фонд (МВФ) и призова институцията да затвори офиса си в Будапеща, съобщи онлайн изданието EurActive.com.

Това вероятно е символичен акт на премиера на страната Виктор Орбан, който демонстрира икономически суверенитет.

В писмо до управляващия директор на фонда Кристин Лагард гуверньорът на унгарската централна банка Дьорд Матолчи съобщава, че Унгария обмисля да изплати по-рано заема си към фонда, който взе през 2008 г.

Матолчи допълва, че ще инициира преговори за закриването на представителството на МВФ в Будапеща, тъй като по думите му повече няма да има необходимост от него. Засега представителят на институцията в Унгария – Ирина Ивашченко, не е коментирала ситуацията.

Малко след встъпването му в длъжност през 2010 г. Виктор Орбан внезапно приключи тази програма, тъй като иска правителството само да контролира финансовите въпроси. В тази връзка кабинетът прие и непопулярна кампания с най-високия в Европа банков данък и специални налози за бизнеса.

Оттогава отношенията между Унгария и МВФ са силно обтегнати, особено след като Орбан успя да укрепи доверието на пазара за около година с обещание за ново предпазно споразумение с фонда, като същевременно в местните медии течеше кампания срещу институцията.

Според данни на унгарската агенция за управление на дълга, Унгария трябва да изплати еквивалента на 913 млн. евро на МВФ през третото, както и през четвъртото тримесечие и още 299 млн. евро през първите три месеца на 2014 г., когато ще се проведат избори в страната. Основният коз на Орбан преди вота са мерките за икономии, а Матолчи подчертава в писмото до Лагард, че правителството ще се фокусира върху мерките за растеж на икономиката.

Будапеща демонстрира, че може да се справи и сама на финансовите пазари, като пусна първата си емисия облигации от 2011 г. насам, отбелязва изданието.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков


Тагове:   Унгария,   МВФ,   борба,   евреи,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eltimir
Категория: Политика
Прочетен: 2996778
Постинги: 1129
Коментари: 3255
Гласове: 2482
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031