Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2013 14:41 - Бъдещето на Русия и нейната световна роля
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 6913 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Неотдавна във Валдай край Москва се състоя срещата на изтъкнати експерти по въпросите на Русия от целия свят. Темата на международната среща бе изключително интересна – Руската идентичност. По своята дълбочина и обхват тази тема се отличаваше от темите на всички предишни срещи, посветени на Русия.
Щом Русия играе и ще продължи да играе световна роля, роля която тя безспорно заслужава, несъмнено е от голяма важност да се видят и анализират нейните главни ценности. Защото тези ценности ще определят посоката на нейното развитие и нейните международни позиции.
На последната среща във Валдай в центъра на вниманието бе президентът Путин, който се представи в нов образ – уверен в себе си, естествен, добре подготвен и вкрайна сметка завоювал симпатиите на международната аудитория.
Важността на срещата не се определя от ораторските умения на Путин, нито от критично настроените към Кремъл чуждестранни участници, а от радикално новите идеи за Русия и за нейното бъдеще, които руският президент изложи.
Първата идея бе, че без Русия светът би бил непълен и определено едностранчив. Защото цялото внимание на световните политици и медии ще бъде съсредоточено върху САЩ и догонващия ги по БВП Китай.
Според президента Путин, въпреки сегашните сериозни слабости на Русия – реални и предполагаеми, страната има не само способността, но и историческата предопределеност и съдба, да бъде балансьор, посредник и инициатор на световни събития. Впрочем, най-новото потвърждение на тази идея дойде от инициативата на Москва по тежкия проблем със сирийското химическо оръжие. Наред с другото, инициативата на Москва даде възможност на американския президент да запази лице и да отмени планирания военен удар срещу Сирия.
Втората ключова идея, изложена от Путин, е свързана с руската опозиция. Руският президент заяви, че свободния достъп на Запада до руската опозиция, в качеството й на политически конкурент, ще продължи да бъде основен курс на руското ръководство. Същевременно, признанието на легитимната опозиция означава, че Путин не представлява интересите на цялото руско общество. Неговото признание означава, че политическата реалност в Русия е такава, при която Путин се явява президент на мнозинството от руската нация, поне засега. Но изложената от руския президент идея, по принцип трябва да осигури политически плурализъм от страна на Москва.
Третата важна идея на Путин е в това, че европейските и въобще западните ценности не е задължително да бъдат модел и образец и за Русия. С други думи, Евросъюзът и САЩ, както впрочем и Китай, следва да възприемат Русия такава, каквато е на практика, а не такава, каквато “трябва да бъде”. Според мен, тази постановка на Путин би била здрава основа на една реалистична политика спрямо Русия, както от страна на САЩ и ЕС, така и на Китай.
В заключение ще посоча, че изложените по-горе тези на Путин, би следвало да накарат света, по-специално САЩ и ЕС, сериозно да обсъдят и осмислят отношенията си с руските партньори. Мисля, че това би било и добра основа за взаимно договаряне и разбирателство.




Тагове:   Русия,   Путин,


Гласувай:
2



1. zarenkow - "...да се видят и анализират нейните главни ценности."
19.10.2013 18:11
След, като посредствен офицер от най мракобесните репресивни служби е най голямата ценност и няма нито един интелигент, ако знаеш какво е това, който да е сравним с енго, е ясно и какво е бъдещето на Русия за огромно съжаление. Понеже не знаеш, проблема у нас, и Арабската пролет, и това което предстои в Русия, в далече по мрачни перспективи е резултат от пост диктаторски режими. Характеризира се с подмяна на интелигенцията с обслужващ слугинаж на престъпните режими. На практика обезглавяват нациите и всеки посредствен и напорист наглец или престъпна групировка е в състояние да застане начело на държавата и да я ликвидира. Та за такова бъдеще става дума. Тъжно, мноооого тъжно.
цитирай
2. aboychev - ЕДНА ДЪРЖАВА УРОД
20.10.2013 12:52
ТЮРМЕТО НА НАРОДИТЕ

ЩЕ ЦИТИРАМПО ПАМЕТ,
ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ЕДИН РУСНАК - ПРОФЕСОР,
ПО ПЕРВИЙ КАНАЛ НА РУСКАТА ТЕЛЕВЕЗИЯ,
ПО ВРЕМЕ НА ЕДНА КРЪГЛА МАСА,
СВЪРЗАНА СЪС СЪБИТИЯТА В ЧЕЧНЯ И
САДИСТИЧНАТА РАЗПРАВА С ЧЕЧЕНСКИЯ НАРОД
ОТ ПУТИНОВИТЕ ОМОНОВЦИ:

"В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИМА НАД 160 НАЦИОНАЛНОСИ И ЕТНОСИ,
И ВСЯКА ОТ ТЯХ ИСКА ДА НАПУСНЕ ФЕДЕРАЦИАТА НИ
СЪС СВОЕТО НАСЕЛЕНИЕ И ТЕРИТОРИЯ,
И АЗ РАЗБИРАМ ТОВА ТЯХНО ЖЕЛАНИЕ,
НО КЪДЕ ТОГАВА ДА ОТИДЕМ НИЕ РУСНАЦИТЕ,
ПИТАМ АЗ"
(КРАЙНА ЦИТАТА).

А СЕГА НА БАЗАТА НА ГОРНОТО
ПЪК ПИТАМ АЗ:
КАКВА Е ТАЗИ НАЦИОНАЛНОСТ ДЕТО НЯМА ДА ИМА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ,
АКО НЕ РУСКИТЕ НАЦИОНАЛНОСТИ И ЕТНОСИ Я НАПУСНАТ СЪС ЗЕМИТЕ СИ ?

ОТГОВОРЪТ Е ЕДИНСТВЕНО ВЪЗМОЖЕН -
ИЗМИСЛЕНА НАЦИОНАЛНОСТ !
УРОД СЪЗДАДЕН ИЗКУСТВЕНО,
ЗА ДА УТВЪРЖДАВА С НАСИЛИЕ ИДЕЯТА НА ИЗТОЧНИЯ ПАНСЛАВИЗЪМ .
ДЪРЖАВА УРОД,
УПРАВЛЯВАНА ОТ ОБИКНОВЕН САДИСТ С КГБ ИНТЕЛЕКТ -
"МОЛЧАТЬ И НЕРУСОЖДАТЬ" !
ДА НЕ ПРОГОВАРЯ, ЧЕ ТЪПОТАТА МУ ЩЕ ЗАБЛЕСТИ
КАТО СТАРТИРАЛА БАЛИСТИЧНА РАКЕТА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1157277
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031