Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2018 08:17 - Фалшивите новини за 10 ноември 1989 г., извадени от формалина на някои “неформали”
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2759 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

БНТ избра да ни облъчи днес с уж противоположни гледни точки за годишнината от 10 ноември 1989 г., когато най-дълго управлявалият в Европа диктатор Тодор Живков беше свален по указание на Москва. В ролята на отговарящия за  успехите през последвалия период, ако не се брои закъснялото отваряне на досиетата, дълго и доста монологично се разпростря вторият човек в първата по власт партия от 10 години насам Цветан Цветанов.

“Връзването на гащите” с другата гледна точка БНТ осъществи чрез реципрочния монолог, маскиран като интервю, от страна на Велислава Дърева. 

Да спориш с Велислава Дърева, макар и задочно, относно онова, което ни е отнела демокрацията ( по израза на нейния партиен лидер Корнелия Нинова), е все едно да разговаряш с Радио Москва. То си дудне неговата си песен. Най-общо казано, тя упорито отказа дори да маркира съветския произход на преврата, с който самият съветски посланик по онова време Виктор Шарапов толкова много се гордее в интервютата си след 10 ноември 1989 г. 

За сметка на това Дърева, която дефилира упорито в телевизионните си изяви не като един най-високопоставените партийни дейци на БСП през тези 29 години,  а “просто” като публицист, вмени на лошия запад вината за всичко от конспекта на другарките и другарите в графата “ужасите на демокрацията”. Тя може да не е знаела за готвения срещу Живков преврат, както заяви, но след това неизменно беше част от най-близкото обкръжение на Младенов, Луканов, Виденов и т.н. Била е посветена в тайни, до които “просто публицистите” никога не са имали достъп от първа ръка, както нея. Само че тя ги охранява с мълчанието си именно като постоянен член на висшето ръководство на най-дълго управлявалата партия в годините на същия преход, който Дърева сега кълне в позата на външен наблюдател, изтъкан от невинност. 

 

Все пак водещият Георги Любенов се опита да узнае от Дърева какво мисли тя за един документално филмиран факт: за твърдението на Живков, направено на 1 ноември 1989 г. на среща с журналисти, че социализЪмът се е провалил и е едно “недоносче”, както се изрази самият Живков и както се чу и видя от екрана на БНТ, която извади този бисер на самопризнанието от златния си фонд. 

Всичко, което Дърева пожела да промърмори в отговор на този шамар беше, че “това е много интересно”. Накрая изтръгна от себе си обяснението, че Живков вероятно е знаел нещо, което тя ( говорейки в множествено число) не е знаела. От това нейно съждение произтича изводът, че Живков казал е истината, а тя в наше време говори обратното, жалейки за загубеното “величие” на същото това недоносче. 

А истината, напълно еднозначно и без възможност за друга гледна точка, защото тя е отдавна доказана величина, е в желанието на СССР да си запази влиянието в България – нещо, което говорещият преди Дърева втори човек в ГЕРБ Цветанов “пропусна” да отбележи, макар да спомена необходимостта от обща европейска позиция срещу нарушаването на международното право от страна Русия в Украйна ( по което, трябва да се отбележи, Цветанов е упълномощен да се отличава от своя началник Борисов). 

Преди 29 години нито Дърева, нито който и да било  от тогавашното партийно и държавно ръководство, нито най-обикновен български другар дори не посмя да възрази на съветското нареждане. Щом Москва иска да бъде махнат Живков, София изпълнява  - ако ще да трябва да се самоубие ритуално, пак щеше да го направи. Това беше главното в “случката”. Всичко останало са жалки опити за обяснение на необяснимото като за хора, които не могат да се ориентират в твърде сложната като за тях ситуация.

Дърева изрече и друга неистина, за да тушира поне малко шокиращия ефект от думите на Живков и от кадрите, в които той признава пълния провал на собственото си управление. Тя заяви, че “който и от нас” да беше изрекъл подобни думи, каквито си позволил Живков на 1 ноември 1989 -та, е щял да бъде непременно привикан за обяснение от “едни служби”.  

С риск да ядосам късните борци срещу комунизма, които системно ми отказват правото да съм бил различен от тях, ще припомня един епизод с мое участие, който показва, че режимът вече беше толкова изплашен от цунамито на демократичните движения в Източна Европа, че съвсем нямаше желание да “привиква” за волнодумство в тези дни на агония. 

Не съм участвал в срещата с Живков, показана и цитирана днес от БНТ. Но на друга среща с отговарящия за идеологията н Политбюро на ЦК на БКП Йордан Йотов с “млада творческа интелигенция”  в друга зала на НДК бях поканен. Този факт само по себе си беше показателен, защото на практика бях забранен от близо половин година като коментатор в Телевизията и Радиото след като поисках оставката на Живков в зала 11 на НДК през пролетта на същата година.

В пристъп на невиждано от никой от присъстващите откровение, граничещо с театрално възмущение, Йотов разказа какво видял с очите си в Унгария наскоро. Там се вихреше вече гражданският бунт срещу управляващата върхушка. Отдавайки дължимото на справедливия гняв на унгарските бунтари Йотов довери на аудиторията, че управляващите другари в Унгария се самозабравили и това се виждало от разкошните им вили и резиденции край Будапеща, които той лично зърнал. Тогава не се стърпях и го прекъснах с въпрос каква е разликата между вилите и резиденциите в Бояна и унгарските им подобия.  

Не, не ме привикаха след това. Публиката ме изгледа, някои кимаха одобрително. А самият Йотов явно се смути и смутолеви нещо за злоупотребите с власт, на които трябва да се сложи край. Без адрес. Адресатът се оказа Живков няколко дни по-късно, а Йотов беше един от посветените в заговора, както по-късно стана известно от разни откровения. 

Така че Дърева има много здраве от един “неформален неформал” ( както тя се изрази днес – нямала себе си за дисидент, а била неформал). Можеше да се говорят неудобни за властта неща и по онова време – не че беше вече позволено, но беше въпрос на лично решение. 

В заключение, ето още потвърждение на казаното от Живков за недоносения социализъм. То се съдържаше в публикувания в “Работническо дело” доклад на Петър Младенов, заметен към днешна дата с червената метла на забвението.

От Доклада на ПЕТЪР МЛАДЕНОВ пред Политбюро на ЦК на БКП, от 11,12,1989:

“ /…/ … – Прогресиращ икономически спад;

– Остри диспропорции в икономиката;

– 40-45 на сто от производствените фондове са амортизирани;

– Нарушени са основни народно-стопански баланси;

– Стремително е нараснал външният дълг – над 10 милиарда долара;

– Нараства пропастта между паричните средства на населението и стоките и услугите;

– Абсолютно намаляване на конкурентоспособността на българската икономика;

– Мощности, които тежат като воденичен камък на националната икономика – обекти, които издържа цялото общество;

– Замразени и унищожени милиони декари земя – от традиционален износител България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фуражи и други селскостопански продукти, струващи стотици милиони долари;

– Замърсени с химикали плодородни полета;

– Бистри води са отровени и черни, а въздухът в много градове е направо опасен за здравето.

Ето такава е в най-общи линии социално-икономическата ситуация в България в края на 80-те години, която образно можем да характеризираме като прединфарктно състояние…”

От изказване на Андрей Луканов, направено на 03,01,1990, по време на първата среща от подготвителните преговори между БКП и новосъздаващата се опозиция, за организиране на “Кръглата маса”. Луканов все още не е избран за премиер на РБ. Току-що регистрираният СДС е от шепа хора, водени от Желю Желев и в програмата й изобщо отсъстват планове за домогване до властта. Идеята стига до реформиране на БКП и изграждане на “демократичен социализъм”. Още тогава самият Луканов /безспорен лидер в БКП/ дава ясна и категорична оценка за състоянието на българското земеделие, вече доведено на прага на тоталната си разруха от комунистическото управление.

“ /…/ Аз съм свидетел, както и всички, на многото постановления по селския въпрос до сега. Какви резултати дадоха те? Никакви. Защо? Защото поражението е вече толкова дълбоко, че аз самият не мога да си представя как ще бъде полезно едно решение и какви полезни мерки могат да се приемат сега.

/…/ Но, другари, защо тогава една идея, едни хора, които с цената на много неща са отстоявали тези неща и които преди години са казвали: недейте по този път да разсипвате селото и селското стопанство, защо да не им се даде заслуженото,не друго, а да им се даде гласност кой е бил на правилния път тогава и кой е бил на погрешния път. Аз съм от тези, които не са се борили за никаква власт. Аз съм посветил живота си да не стигнем до това положение, до тази безизходица.

/…/ Аграрният въпрос, не само сега, но и в цялата човешка история е бил най-трудният. Имаме селски войни. И в болшевишка Русия се сблъскаха най-напред с него и затова днес плодородната украинска земя и т.н. не може да изхрани съветския народ. Защо? Защото се тръгна по погрешен път.

/…/ Все пак основата си остава нашата плодородна земя, която е занемарена, унищожена екологически и за която никой до сега не мисли какво става с нея и да я спасим от отравяне, а хората от отчуждение от тази земя. /…/”
Иво Инджев




Гласувай:
6



1. getmans1 - Изключително неприятна особа е ...
11.11.2018 09:10
Изключително неприятна особа е тази Дърева.
Циничната и, и безсрамна демагогията извира като вулкан.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086067
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031