Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2018 10:46 - Действията на спецпрокуратурата по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова са съзнателен садизъм
Автор: lililota Категория: Политика   
Прочетен: 1582 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.12.2018 23:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато оставката на Валери Симеонов стана факт, дори не можах да се зарадвам. Защото в същото време течеше най-гнусната акция на прокуратурата, на която съм ставала свидетел: измамното освобождаване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест.

Благодарение на гражданите от сдружение "Зелен Младост" мога да Ви запозная детайлно с фактите.

  В съда на 16.11.2018 г., въпреки влошеното си здравословно състояние, което беше потвърдено и от медицинските експертизи, двете са се държали спокойно и достойно. Биляна Петрова е направила изявление, че от обвиненията към себе си вижда само една своя грешка: че е вършила работата си по-добре от очакваното. Споделила е също, че невъзможността ѝ да лекува адекватно хроничното си заболяване от Синдрома на Хашимото води до отслабване на паметта и липса на концентрация - състояния, в които тя не би могла адекватно да води своята защита по делото.   Заключенията от медицинските експертизи са категорични, че оставането на двете обвиняеми в ареста е заплаха за здравето и дори за живота им. Решението на съдия Иво Хинов за осбождаване под домашен арест всички посрещат с облекчение, защото най-после, след седем мъчителни месеца, Десислава Иванчева и Биляна Петрова щяха да си бъдат у дома. Част от нас дори украсяват входовете на двете с балони и добри думи, за да се почувстват най-после те сигурни и защитени. Двете жени чакат освобождаването си със събран багаж, Биляна най-после ще прекара един от своите празници - рождения си ден 17 ноември, със своите близки.   И докато близките им мръзнат в студения ден пред портите на затвора, идва студеният душ - прокуратурата обжалва незабавното изпълнение на решението (напълно безпрецедентно в българското право), съдът се събира отново и уважава обжалването. Десислава Иванчева и Биляна Петрова са принудени да разопаковат багажа си, а близките им да си отидат по домовете без тях.

Събитията бяха коментирани от карикатуриста Христо Комарницки, присъствал в залата същия ден по време на процеса, с думите: "Това, което извършват Специализираните съд и прокуратура по делото срещу Иванчева и Петрова няма нищо общо с правосъдието, а е по същество извратена форма на мъчение - психически тормоз. В разстояние на няколко часа

двете жени бяха лашкани между радостта от свободата и отчаянието от ареста

Смея да мисля, че това се прави по план, умишлено, хладнокръвно и със садистично удоволствие."  

Изказване в социалните мрежи имаше и от Радан Кънев: "Това, което се случва с Десислава Иванчева и Биляна Петрова е инквизиция - ни повече, ни по-малко. Независимо от изхода на делото (по което обвинението се пропуква тежко), това отношение е абсолютно неоправдано и репресивно. Единствената цел е да бъдат пречупени, а не дай Боже -  и физически прекършени обвиняемите. И сплашени - всички останали."  

Начинът, по който са третирани Деси и Биляна от самото начало, е съзнателно унизителен и в несъотвествие с презумпцията за невинност. Показният арест, предаван на живо по медиите; държането на столичен булевард в продължение на пет часа, държането на столичен булевард в продължение на пет часа, без предявени обвинения, без да им прочетат правата, без да бъдат допуснати пристигналите на място адвокати; преди да започнат процесуално-следствените действия, двете са отдалечени от автомобила и вкарани във входа на близката сграда на Спортната палата. Часове след задържането г-жа Петрова е заведена до тоалетна, но без да ѝ бъдат свалени белезниците. Впоследствие в сградата на Специализирания наказателен съд, по време на мярка за неотклонение, г-жа Иванчева и г-жа Петрова са държани в стъклена и шумоизолираща бронирана клетка, предназначена за най-опасните престъпници и терористи, така че да не могат да говорят с медиите.

Специализираният наказателен съд веднага предприе действия по отстраняването на г-жа Иванчева от длъжност, като за техни заместници бяха назначени лица, които не са посочени от тях; това тотално промени вота на избирателите им.

 
Вече над 7 месеца двете жени са държани в килия, където липсват всякакви хигиенни условия. Отношението към тях е грубо и вулгарно, съпроводено с чести обиски на голо. По главите им се стичат канализационни води от спукани тръби. Отказвани са им дори гребен и огледало, нямат достъп до топла вода. На нито една тяхна жалба относно условията в ареста не е даден ход. Правени са опити от нелегитимирали се лица за сплашване в ареста и опити да бъдат накарани да дадат показания под чужда диктовка.
Обвинението е за искан подкуп от 500 000 евро и получен такъв от 56 000 евро, намерени в кашон на пода на служебния автомобил между задната и шофьорската седалка.

Парите са били поставени в кашона от Петко Дюлгеров,

бивш кмет на район “Младост”, като той сам свидетелства за това. 

 
Въпреки протестите на Иванчева и Петрова, че не са се запознали с  обвинителни актове срещу тях (с общ обем близо двадесет тома), на 13.09.2018 г. на съдебния процес е даден ход по същество. На 08.10.2018г. Биляна Петрова поиска да бъде конвоирана, за да си купи очила за астигматизъм, за които са нужни очни проби на място. Обясни, че не може да чете материалите по делото, защото двете с Иванчева са в килия с оскъдно аварийно осветление. Съдията отказа да удовлетвори молбата й.

На 18.10.2018г. съдия Иво Хинов измени мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от “задържане под стража” в “домашен арест”. Специализираната прокуратура протестира изменението на мерките и на 01.11.2018г. Апелативният специализиран наказателен съд уважи протеста, отменяйки решението на първата инстанция. Bъпpeĸи чe ca c чиcтo cъдeбнo минaлo, имaт пocтoянeн и нacтoящ aдpec в Coфия, нaй-вeчe – въпpeĸи чe нямa oпacнocт дa ce yĸpият, Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa ocтaвaт в apecтa. Heщo пoвeчe – въпpeĸи пpeзyмпцията зa нeвинoвнocт aпeлaтивнитe cпeцcъдии нa пpaĸтиĸa зaявявaт, чe пpecтъплeниeтo, по ĸoeтo двете ca oбвиняeми, зaceгa им изглeждa дoĸaзaнo, бeз дeлoтo дa e пpиĸлючилo дopи нa пъpвa инcтaнция. И чepпят apгyмeнти зa „пoвeдeниe нa пoдcъдимитe, дeмoнcтpиpaщo пocтaвянe нaд зaĸoнa и бeзнaĸaзaнocт“ oт пpaвeнитe oт cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи дapeния във вид нa гpaдинĸи и дeтcĸи плoщaдĸи, дoĸлaдни зaпиcĸи oт ĸoнвoйни, ĸaĸтo и извадени от контекст СРС (спeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa).

Не отговарят на истината констатациите на съдиите, че правоохраняващите органи са реагирали адекватно и своевременно при всяка възникнала за подсъдимите нужда от прегледи и лечение. На Биляна Петрова от 3 месеца се отказват медицински изследвания, нужни, за да й бъде приложено адекватно лечение. Преди седмица й е станало лошо и са извикали Бърза помощ, като охраняващите лица не са се съобразили със становището на лекарите, че са необходими рентген и други изследвания в болнично заведение. Вместо това на съпруга ѝ е казано да донесе сироп за кашлица.

Този развой на събитията напомня мрачните времена на авторитарния режим преди 1989 г., когато партията прилагаше спрямо политическите си врагове мъчения и репресии с цел да сплаши всеки, посмял да постави под съмнение хегемонията на властимащите.
  Искрено се надяваме медиите да осветят, а останалите държавни институции най-после да съдействат за спирането на този репресивен произвол, за да ни покажат, че онзи мрачен период на комунистическа диктатура наистина е част от миналото, а не от настоящето ни.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lililota
Категория: Политика
Прочетен: 475403
Постинги: 134
Коментари: 248
Гласове: 440
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031