Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2020 04:09 - Имотни измамници отиват на съд
Автор: golden Категория: Технологии   
Прочетен: 1364 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                     

                                    Имотни измамници отиват на съд


Трима софиянци застават пред бургаския окръжен съд заради серия имотни измами край морето. Те са продавали апетитни имоти на чужди граждани без тяхното знание. Обвиняемите Асен Петров, Христо Цветанов и Бисер Борисов са заплашени от 10 години затвор. Всички имоти, които тримата мошеници прилапали са се водили на фирми, регистрирани от чужди граждани. Идеята им хрумнала след изтичане на крайния срок за пререгистрация на фирмите в Търговския регистър, който бе 31.12.2011 г. В тази връзка софиянците преценили, че могат да присвоят недвижими имоти, собственост на непререгистрирани дружества. Те се снабдявали със списък на непререгистрираните дружества, които са собственост на чужди граждани и на партидата, на които се води недвижим имот. След това изготвяли фалшив предварителен договор за покупко-продажба, за който не трябва нотариална заверка. Подписът от името на нищо неподозиращия чужденец се полагал като се имитирал истинския подпис или чрез сканиране от истински документ. Задължително в предварителния договор изрично е записано, че цялата договорена сума е изплатена изцяло в брой в момента на подписването и самият договор служи като разписка.

Всички подправени договори са с дата преди месец март 2011 г., тъй като нормативно е предвидено след тази дата всички плащания на стойност равни на и над 15 000 лв. при покупко-продажба на недвижим имот да се извършват по банков път. Срокът за сключване на окончателен договор също се определял така, че да е изтекъл преди януари 2012 г., след който непререгистрираните фирми нямат право на разпоредителни сделки. След като неистинския предварителен договор бъдел изготвен, фиктивния купувач на имота на основание чл.19 ал.3 от Закона за задълженията и договорите подавал искова молба до съда с искане, предварителния договор да бъде обявен за окончателен.

Разглеждайки исковата молба, съответния съд излизал с определение да бъде пререгистрирано дружеството-ответник и спирал временно търговското дело. Съгласно съществуващата нормативна уредба, непререгистрираното дружество следвало да бъде обявено в ликвидация. Тъй като ищецът се явявал кредитор на дружеството, подавал молба до Търговския регистър с искане да бъде вписан, като ликвидатор. Ако това искане бъдело уважено, то ищецът в лицето на фиктивния купувач ставал законен представител на дружеството и съответно на ответника, т.е. представлявал и двете страни по сделката. Ако искането било отхвърлено, то съда назначавал служебен ликвидатор, който обикновено по никакъв начин не успявал да се свърже с чуждестранното лице, собственик на ликвидираната фирма. Налице бил и трети вариант, в който за ликвидатор е назначаван адвокат, представляващ собственика с фалшиво пълномощно. Във всички случаи до собственика на дружеството не стигали никакви уведомления и той нямал изобщо представа, че спрямо фирмата му се водят съдебни дела и някой има претенции към имота му. След като съда най-накрая обявявал сделките за окончателни, измамниците ги препродавали и прибирали парите от чуждите имоти
.

Стела Николова



Гласувай:
11



1. kvg55 - golden,
09.08.2020 06:07
Правилно!
цитирай
2. wonder - Хубаво е, че са ги изловили. По време ...
09.08.2020 09:24
Хубаво е, че са ги изловили.
По време на реституцията имаше също подобни измамни схеми, но директно с фалшиви пълномощни. Прехвърляха си имоти на българи, живеещи от дълги години в чужбина - невъзвращенци, които хал хабер си нямаха, че прадядо им е имал имот в Бояна напр. и че могат да си го вземат през ПК. Реституираха и продаваха чрез 2-3 сделки, с фалшивите пълномощни, на трети лица.
Рано или късно идва Видов ден.
цитирай
3. barin - Крайно време беше, golden. Не може, ...
09.08.2020 11:08
Крайно време беше, golden. Не може, както се пее в една чалгаджийска песен( не знам на кого, защото не слушам чалга) ," За милиони няма закони, за кокошка няма прошка".
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031