Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2022 16:41 - Тропеум Траяни – триумфът на император Траян
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2435 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Най-популярните имена на императори, управлявали Римската империя са тези на Юлий Цезар и Октавиан Август, на Тиберий и Калигула, на Нерон, на Марк Аврелий и Септимий Север. Но със сигурност името на римски император, свързано най-тясно с историята на Балканите от онова време е това на император Траян, управлявал от 98 до 117 г. За този император много предания и легенди, разказвани по нашите земи, като една от най-известните е тази за император Траян с козите уши. Има и много названия, на пътища, градове, крепости, мостове, проходи, свързани с неговото име. Всичко това се среща не само в земите на днешна България, Сърбия, Румъния, Молдова, но достига и по на север към Украинските и Руски земи.

image

    Именно с походите на император Траян срещу даките, които живеят на север от река Дунав са свързани най-важните военни действия на Римската империя и политика на Балканите, по това време. В резултат на тези походи и изграждането на мост на Дунав, по който да преминат войските, в края на 1 и началото на 2 век от новата ера, римската власт, римската култура е наложена и в земите на север от Дунав, в днешна Румъния, макар и за не повече от два века. Но и за това кратко време, пряко съприкосновение с нея изпитват освен даките, които са близки до траките племена, също и многобройните северни скити и други по-малки общности, живеещи по тези земи. По този повод името на император Траян се среща четири пъти в разказа наречен Слово о полку Игореве написан в края на 12 век и свързан с ранната руска държавност.

image

    Съвсем близо до българо-румънската граница в Северна Добруджа се намира един малко познат паметник, който всъщност представлява величествен монумент, издигнат по времето на император Траян, в началото на 2 век от новата ера. Този монумент отбелязва победата на Траян над даките и техните съюзници и е известен с името Тропеум Траяни – Трофеят на Траян. Намира се до днешното голямо село Адамклиси, и голямата римска крепост на това място, не много на север от границата с България. Този район днес е изпълнен и с много православни манастири, включително и такъв от времето на апостол Андрей Първозвани, посетил мястото, при пътуването си на север, към земите на скитите.

image

    Монументът на Траян е издигнат през 109 година, в чест на победата му над даките, на мястото където четвърт век по рано загиват близо три хиляди римляни от XXI легион, в битка с местните племена. Оригиналните релефи (метопи) с фигури днес са пренесени в музея в Адамклиси, а монументът е възстановен, върху оригиналната си база, по времето на Николае Чаушеску, през 1977 година. Наблизо минава и един от т.нар. Траянови валове. Този защитен насип е направен на мястото където река Дунав се доближава най-близо до Черно море, където пък в наши дни е прекаран каналът Черна вода – Кюстенджа. Тези огромни и дълги валове, които се срещат и по на север, в южните земи на днешна Молдова и Украйна, са изградени по римско време, с цел на спират нашествията на варвари от север. Българската историческа наука се опитва да ги припише на прабългарите, но трябва да си признаем, че нашето Първо българско царство никога не е имало такава икономическа мощ, а и човешки ресурс, за извършване на подобни грандиозни строителни мероприятия.

                              image

    Върху огромният каменен монумент, стъпил върху база с кръгли стъпала са изобразени сцени от битките на римляните с даките и съюзните им германски и скитски племена. Има няколко сцени на индивидулен бой между римлянин и дакиец, между римлянин и германец. Римските легионери са облечени с ризници и шлемове на главата, сражават се с къси мечове. Даките са обути в панталони, голи от кръста нагоре. Сражават се със страшните дълги ножове със закривен връх, наречен фалкс. Тези оръжия нанасяли големи поражения, въпреки защитното облекло на легионерите. Няколко века по-късно авторите описват и славяните, че влизали в сражение голи до кръста, за да не им пречат дрехите в битката.

image

    Има и сцени от походите на римски легионери, от бита на даките, различни животински и флорални мотиви, също и митични. Най-впечатляващи обаче са фигурите на пленени дакийски предводители. Всички фигури са с индивидуални изображения на лицата, обути с панталони, и наметнати с туники, с перелини и типични дакийски ризи. Повечето даки са с дълги до раменете коси и носят голяма шапка, дакийска. Предполага се, че някои от тези предводители са скити или германци. Всички са прави, с вързани ръце зад гърба. Фигурите им обрамчват горната част на монумента.

    На неговия върх е поставен триумфът на римското оръжие – огромна легионерска броня, меч, щитове и шлем. Под него голяма фигура на пленен дакиец и два женски фигури, седнали на земята. Липсва индивидуалният образ на човек, представено е само римското оръжие.

                                 image

    Този впечатляващ монумент ни препраща към Траянова колона в Рим, посветена на същата тази война, но и е много по-различен. Качеството на изображение и на релефите е малко ниско от това на Траяновата колона, но затова пък фигурите и сцените са по-големи, по ясно разбираеми и по-въздействащи. На Траяновата колона в Рим са по-малки и доста слети и трудноразграничими.

    Дори и ние като съвременни хора, свикнали с големите мащаби на съвременни свят, все още се впечатляваме от величието на римските строежи и паметници. На мен лично срещата с този паметник ми подейства доста емоционално, понеже победата над непокорните варвари си е победа и триумфът си е триумф. И император Траян ги е навързал всичките, с ръце зад гърба, ако и да е знаел че и той самият е далечен роднина с тях.
    Дакийските  "варвари" да са били наши роднини, т.е. и ние траките сме били същите такива "варвари" за Рим. И интересно какъв е бил съставът на римските легиони и колко ли траки, илири, македонци, мизи, фриги са се сражавали срещу братските си дакийски племена? Войната във всеки един век си е била братоубийство... Но всеки един император си е представял че налага справедливост, ред, светлина! А какво е налагал в действителност само историята може да покаже, макар че понякога не може да покаже и самата тя... ! 

 






Гласувай:
6



1. dobrodan - Панталони, голи до кръста в боя,
19.09.2022 17:41
закривен меч :):):)...
Ние, траките :):):):):)....
Забавно е. Давам ти плюсче :).
цитирай
2. andorey - Тешекюр едерим.
19.09.2022 20:20
Тешекюр едерим.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
22.09.2022 00:52
Не подценявай Аспаруховите българи
Отбранителния вал Еркесията е правен от тях и не е по-малък и по-лесен, предвид терена!
И, ако първата им победа може да мине и за случайна, предвид бяггството на Константин Четвърти ,при последвалата наказателна операция разгромът е пълен И ИРИ остава без армия!
За новодощлите Аспарухови Българи се спори относно броя им Но заварените също ,веднага се включват на негова страна!
Например в Козичено ,на 30 километра от Поморие, твърдят ,че са Аспарухови Българи ,заселени там, да отбраняват прохода!?
Не е докадано с артефакти, но се обличат еднакво, като войници и пеят ваяшки/валашки/-войнишки песни!

Лека нощ!
цитирай
4. andorey - Тези ваяци да не са ватанци, както по ...
22.09.2022 10:04
Тези ваяци да не са ватанци, както по форумите наричат руснаците? Така всичко си идва на мястото... :)
цитирай
5. leonleonovpom2 - Честит празник, Андрей!
22.09.2022 23:56
Всъщност валахи са военизираните села Мъжете са войници, но ,когато няма войни са по селата При война се мобилизират и с оръжието си тръгват към мястото за сбор
От валахи произлиза Власи.
Те не сса земеделци , а скотовъдци През лятото се воюва обикновено Докато животните , стоката, са преносими, могат да се дадат на някой да ги гледа, да се продадат-Всъщност истинското име на Влахия е Валахия Авмията ни е там! Обикновено равнините и не стават за земеделие, наводняват се често, но са идеални за пасища Там, в Търговище е и армията на Мирчо Стари, той е генералът или войводата на цар Шишман Той го вика в Никопол, чака го ,за да атакуват баязид Но Мирчо Стари, бащата на Дракола не идва Има явно някакви собствени планове, не иска да е подчинен на Иван Шишман
Писал съм го В писмого на цар Калоян до папата той е описан като цар на Булгарорум и блакхорум Второто е добавено от гръка преводач и има предвид власите? Власите на латински но блакхорум, лесно се вижда, че прилича на блъгаром може би това са военизираните Българи-валахите, преведено като власи Цар Калоян не ги пише, за него те си са Българи
Ето, как от Българи са произлезли власи , както преди това, пак от тях , чрез словени- хора на словото, са произлезли и славяните!
А ваяшките песни- от валах-ваях-ваяшк
Тълкуванието е мое, не твърдя ,че е абсолютно вярно!

Лека нощ!
цитирай
6. andorey - А какво означава собствено &quo...
23.09.2022 16:57
А какво означава собствено "валах", в такъв случай и откъде идва?
Аз ще ти кажа другата хипотеза на Стефан Младенов, български лингвист, академик. Той смята че думата влахи означава "неми", т.е. тези на които славяните не разбират езика (понеже е латински0 и оттам влахи. Това е същото което означава и немци - неми, или така славяните наричат тези, чийто език не разбират...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави , Андрей!
26.09.2022 00:09
Сбъркал е професорът Немци, според мен идва от римското НЕМОренсис/ който се намира в гората-горски човек/Германците в римско време живеят в горите

Козиченци никога не са говорили латински, а и Румънците-също
На Влад Цепеш и двете имена са Български! Има азапазен документ на Български език!
Румънския език е странна смесица от Български думи, частично изопачени, френски и италиански съвременни думи, някои изопачени Френските са твърдо произнасяни, както от Българин! Никакъв латински не говорят, а някакво смешно подобие, някакъв тюрлю гювеч Добре, откъде идват в него съвременните френски и италиански думи?
Как си представяш, Калояновата армия да е от румънци?
Езикът им е създаван от 16-ти век насам-доказват го френските думи в него!
Защо войниците ни се наричат валахи Защото пасат овце като власите,с това се занимават когато не воюват Власите също са овчари! Има една засечка в писмата на Калоян до папата Наречен е цар на булгарорум и блакхорум-последното е от преводача- грък
Блакхорум е преведено-власи Е, не е ли блъгаром това?
Бащата на Влад Цепеш е Мирчо Стари Това му е името После е преведен на изкуствен румънски
Румънските земи са били повече години Български, отколкото някои от нашите нашите?
А и името и Както на Румелия-означава ИРИ на турски, то Румъния също означава ИРИ?
Румъния е една от безбройните гадории с нас! И после я насъскват да иска земи от нас
Ами присъединителният манифест на Северна Добруджа към Румъния е написан на ...Български, с извинение от крал Карол!
Много съм писал и доказвал по тази тема И смятам ,че не греша
Както и официалната глупост, че кашкавал идвал от качокавало, минал в нашия от румънския Като самите италианци отричат тази глупост!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149083
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031