Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2013 08:29 - Кошмарната истина за 3 март - "Освободителят "ни зароби
Автор: koshmar Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 14353 Коментари: 36 Гласове:
31

Последна промяна: 03.03.2013 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Малко неща са по- неприятни от безумното и унизително за националното ни самочувствие русофилство.
 И до днeс има иначе интелигентни хора, които мислят, че Русия е наш освободител и спасител.
Прочетете истината за руската "обич".

За мен истинският национален празник е 24 май.



РАЗМИСЛИ ЗА РУСКАТА “ОБИЧ”
Константин Каменов

Прелиствайки учебника на сина ми по “История”, както и “трудовете” на много наши и руски историографи, постоянно попадам на “славната дата 3 март”, сочена като ден, в който сме освободени от Османското владичество. Всичко това станало , благодарение на благоволението и саможертвата на “Големият ни руски брат”. И ако се заприказвам с някой човечец, обсебен от тези писания, казвайки му, че всъщност Русия е най-големият враг на българщината (поне досега), срещам озлоблени нападки и констатации, че подобни гадости може да изрече само един фашист. А аз съм си само един българин, който, както много борци за независима държава, не искам чуждото (нито като завладяване, нито за оплюване). Искам само това, което ни приндлежи – истината за отношенията между тези две държави. А правя всичко това, защото се чувствам длъжен да запазя от поругаване паметта на дедите ни.
Все още малко българи знаят за отношението на дедите ни към руските ламтежи спрямо България, но именно тези им отношения би трябвало да ги издигнат в очите на съвременниците ни. Един от тях, екзарх Антим I, достойно ще отговори на наглия граф Игнатиев, казвайки му прямо:”Да, вие ни освободихте, но от вас кой ще ни освободи?”
Прави чест на всички големи революционери и хуманисти, че са прозрели политическите стремежи на Русия, още когато страната ни е под Османско владичество. Думите на екзарха са пророкувани от Васил Левски, който казва:”Братя, дайте сами да се освободим, защото ако друг ни освободи, той отново ще ни зароби!”
Не по-малко важни са и вижданията по въпроса на Георги С. Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев. Ето и някои от техните писания по въпроса, като цитатите са по реда, по който са изброени революционерите ни:
“Всякоги проклетата Русия, когато имала бой с Турция, лъгала е простодушните българи, че уш тях ще освободи, а после бойя, като овце ги трампела!”(Г.Раковски)
“Секи Българин е длъжен да защитава своите етнически особености и да варди своето огнище!”(Л.Каравелов)
“Русия, тази развратница и мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да затрие от лицето на земята българските колонии!”(Хр.Ботев)
Откъде идват тези прозрения и тази ненавист към Русия? Едва ли изказаните думи са само плод на лично отношение и антипатия. На всички споменати до тук наши патриоти, както и на голяма част от българската интелигенция е било ясно как са се отнасяли руснаците към поробените кавказки българи, останали още от времето на Бат Бай и Волжко-Камските българи на Котрагова България, която най-безцеремонно преименували в Татарстан. Обяснението на руската страна за това асимилиране е, че Волжка България била завладяна от ордите на Чингис хаган, след което българите били избити и останали само татари. Хайде де! Ами по същата логика ордата на Чингис хаган, която завладява и Русия, би трябвало да е избила и руснаците и в техните земи да има също само татари. Подобно нещо е трябвало да се случи и във вътрешността на огромната страна създадена от Чингис хаган, но там все още си живеят старите етноси. Дори в Северозападна Индия и Североизточен афганистан още са останали хора, които при преброявания се пишат българи (защото и там са живеели българи, но чудно защо не са били избити от ордата, която завладява и тези райони). Най-невероятното в тази руска “приказка” е появата на татарите. От тайната книга на монголите всеки може да научи, че Чингис хаган трипъти разбива татарите преди да предприеме похода си на запад, че той е монгол и води със себе си монголи. Ако Волжките българи (нанесли единственото поражение на Чингис хаган) бяха асимилирани от тази орда, то тогава трябваше да се наричат монголи, а не татари и страната им да бъде назована Монголстан, а не Татарстан. Да, но ако бе сторила това Русия се излагаше на опасността Монголия да претендира за национално малцинство, за автономия или независимост на Монголстан. Подобно нещо не може да се случи с Татарстан, защото държава Татария няма и по тази причина не би могла да атакува политиката на Русия спрямо татарските сънародници.
Експанзиите на Русия спрямо България датират от много по-старо време. Няма да се спирам на нападението на княз Светослав в страната ни и разрушенията, които извършват войските му, незвисимо, че това вероломно нахлуване спомогва България да падне под Византийско робство. Оттогава все пак са минали много години.
В по-ново време, през първата половина на XVIIв., подлъгани от Руската империя, казашки отряди от българи нападат и плячкосват градовете на родствениците им по днешното българско черноморие, които по това време са в пределите на Османската империя. Стигнали до Истамбул, но целта им не била да освободят местното население, а по-скоро да се присмеят на султана и ограбят земите му, включително и българските. Така, опожарявайки много селища на дедите ни, те принуждават хората да напуснат родните си места и да се заселват във вътрешността на страната.
В 1798г. Руски и турски дипломати сключват таен договор, след като 24 години по-рано в Кючюк Кайнарджа Русия обявява за първи път пред Европа Волго-Камските българи за татари. В тайните алинеи на договора се определят българите християни за малоруси, а българите мюсюлмани (най-вече от Волжка България) за турци. Непокорните на султана гяури, според този договор, били разменени срещу непокорните на Русия правоверни от Северен Кавказ (потомците на Бат Бай).
Най-арогантно обаче е отношението на руската корона спрямо Дунавските българи по време на войната й с Турция през 1828-29г.г. За нея почти не се споменаваше в нашите учебници по история и дори повече от съвременниците ни не са запознати с развитието й. След като Русия обявява войната, Срещу Османската империя се вдигат и много българи, повечето от които организирани в чети. Най-популярни по това време са Алтън Стоян от Котел, капитан Георги Мамарчев, Бойчо войвода. Първите двама, с четниците си, достигат до Котел, а Бойчо войвода извършва първото превземане на османския Одрин, отваряйки вратите за руските войски.На оръжие се вдига почти целият български народ, а в “отплата”, настъпващите към Истамбул руснаци, започват арести на разбунтувалите се за свободата си. Най-неочаквано, в освободения Одрин, е подписан договор между Русия и Османската империя за край на войната. Клаузите му предвиждат независимост за Гърция, автономия за Молдова, Влашко и Сърбия, а за България…един гол…нож, забит в сърцето на надеждите й.
Няма да описвам убийствата на отделни българи , извършени от руснаци, преди и след Октомврийската революция, защото тези случаи са хиляди. Не мога да не отбележа обаче едно от тях. Убийството на първия съветски дипломат в Германия, революционера Денис. Общо взето той няма никаква връзка с България, но е ликвидиран от тогавашното КГБ, само защото помолил Вилхелм II да се застъпи пред Ленин за обособяване на Република Булгар и немска автономия в Сарътауска губерния, около град Балик (дн. Нижний Новгород), с наименование БЪЛГАРИАНА.
Унищожавани са по цели български селища от Алтай до Волга, в които наказателни акции (а впоследствие и Сталин) предоставя ролята на основен сатрап на Й.Б.Тито.
Чрез гладна смърт са ликвидирани голяма част от Волжките българи и родствениците ни от Бесарабия. Най-ужасяващ в този случай е факта, че от Дунавска България изпращат помощи за бедстващите роднини в Съветската федерация, но вместо да стигнат до получателя си, те са продадени в чужбина от държаваната администрация на страната, която до скоро наричахме “ГОЛЕМИЯ БРАТ”.
Освен човешкия потенциал и неговите поселища, руските ни “братя” са унищожавали системно и миналото на етноса ни, за което свидетелстват и някои съвременници на злостните деяния, дори чужденци.
Страшна е откровеността на чешкия археолог Карел Шкорпил, който, пристигайки у нас споделя:”Изпратен съм с мисия в България, подобна на тази, с каквто бе натоварен английският археолог Едуард Търнерели при изучаването на Булгар – да потвърди пред Европа, че Волго-Камските Българи са татаро-монголи, а аз – че Балканските Българи не са потомци на Аспаруховата ордица…”
Отново Шкорпил споменава за друго престъпление на Русия:”Не е вярно твърдението на Успенски, че само Омуртаг е имал най-видна строителна дейност. Руснаците, които методично са унищожавали българските паметници, имали са за цел паметниците на царете от християнските времена да унищожат, а да оставят само тези от езическите…” Шкорпил се произнася по този въпрос, тъй като самият Успенски, изпратен от руския цар да извършва археологически проучвания в България, забранява на чеха, както и на преславския археолог Йордан Господинов, да извършват разкопки във Велики Преслав. Спорд руският “учен” Царсимеоновият Златен век бил мъртвородена цивилизация и при едни разкопки в този район нямало какво да се открие. Може би по същите причини са били разрушени и паметниците от Волго-Камска България, Западен Сибир, Алтай и Северен Кавказ.
Много ценни са думите на руския цар по повод освещаването на най-големият български храм след Освобождението:”С налагането на “Св.Ал.Невский” за патрон на българската катедрала – ще им превием вратовете.”
Горкият! Той, както и всички други, управлявали Русия и СССР, така и не разбраха, че каквото и да се случи, българският врат не може да бъде за дълго превит.След 10.XI.1989г. в България все повече истини излизат на яве и все по-трудно хората могат да бъдат заблуждавани. Същото става и с българите в бившия СССР. Заявлението на Казанския меджлис на Българската община от 2.VIII.1995г., говори сам по себе си:”Българите са коренното население на републиките Татарстан, Башкирия и Чувашия, а също така и на Кировската, Уляновската, Саратовската, Оренбургската, Астраханската, Пензенската, Челябинската, Волгоградската, Горкиевската, Разянската, Пермската, Омската, Тюменската, Томската, Новосибирската, Кемеровската и Табовската области на Руската Федерация. На тази територия се е формирал българският народ, първите писмени данни за който са от I в. пр.Хр….” Този документ е изпратен до Руската дума с главно искане, населението от споменатите републики и области вече да бъде наричано БЪЛГАРСКО. И до днес обаче руските управници не са разгледали искането на Волжките българи.
Господа руски управници, правете си каквото щете с българите, но знайте, че отвсякъде сте заградени с осъзнало се българско население. Спрете ни газта, ако искате – ние може да ви дадем нова писменост, както навремето ви дадохме кирилицата. Създайте ако искате нови концлагери за българи – ние ще ви дадем вяра, както навремето са сторили с православието дедите ни. Ако искате ни нападнете отново без да сме ви обявявали война (както Светослав; както Сталин и много други), ние ще ви изпратим храна, за да не умрете от глад, както след Октомврийската революция. Каквото и лошо да ни сторите за в бъдеще, знайте, че няма да ви отвърнем със същото, дори ще ви помогнем, ако изпаднете в беда, защото сме си отзивчиви по природа към чуждата болка.
Но ако все още в болните ви мозъци има мераци да узорпирате (по какъвто и да е начин) българите, знайте, че имаме един древен обичай – от главите на най-знатните си противници да правим чаши за наздравици.




Гласувай:
40



1. lasaro - В този постинг също е показана тая ...
03.03.2013 08:56
В този постинг също е показана тая фалшива обич

http://dimenzed.blog.bg/history/2012/03/03/quot-toz-koito-ni-osvobodi-toi-shte-da-ni-i-porobi-quot.913793
цитирай
2. lasaro - Много малко хора днес знаят за от...
03.03.2013 08:57
Много малко хора днес знаят за отношението на великите българи към Русия и техните опасения от нея.
цитирай
3. arrow11 - Научих интересни факти, които нито ...
03.03.2013 10:06
Научих интересни факти, които нито бях чувал, нито бях сънувал. И как да съм ги знаел тези факти, като в училище мозъците на децата са промивани с десетилетия? Оди, възхваляващи братушките в часовете по литература...
Полезно четиво, даваш в синтезиран вид есенцията от историята и литературата на истинската българщина.
цитирай
4. jabok - изключително интересно четиво!
03.03.2013 10:58
изключително интересно четиво!
цитирай
5. koshmar - Да, отличен постинг!
03.03.2013 11:07
lasaro написа:
В този постинг също е показана тая фалшива обич

http://dimenzed.blog.bg/history/2012/03/03/quot-toz-koito-ni-osvobodi-toi-shte-da-ni-i-porobi-quot.913793

цитирай
6. koshmar - Промивани са мозъците прекалено дълго, затова е така.
03.03.2013 11:08
lasaro написа:
Много малко хора днес знаят за отношението на великите българи към Русия и техните опасения от нея.

цитирай
7. koshmar - Абсолютно си прав!
03.03.2013 11:08
arrow11 написа:
Научих интересни факти, които нито бях чувал, нито бях сънувал. И как да съм ги знаел тези факти, като в училище мозъците на децата са промивани с десетилетия? Оди, възхваляващи братушките в часовете по литература...
Полезно четиво, даваш в синтезиран вид есенцията от историята и литературата на истинската българщина.

цитирай
8. quatemok - Това е показателно за намеренията на Русия!
03.03.2013 11:19
Много ценни са думите на руския цар по повод освещаването на най-големият български храм след Освобождението:”С налагането на “Св.Ал.Невский” за патрон на българската катедрала – ще им превием вратовете.”

Срамно е националният ни храм да носи това име.
цитирай
9. koshmar - И аз мисля същото. Александър Невски няма нищо общо с историята ни.
03.03.2013 11:32
quatemok написа:
Много ценни са думите на руския цар по повод освещаването на най-големият български храм след Освобождението:”С налагането на “Св.Ал.Невский” за патрон на българската катедрала – ще им превием вратовете.”

Срамно е националният ни храм да носи това име.

цитирай
10. анонимен - Идиот!
03.03.2013 12:45
Идиот!
цитирай
11. blogpredator - Идиот![/q Идиот си ти, като всичк ...
03.03.2013 13:20
[quote=kushel]Идиот![/q
Идиот си ти, като всичк ирусофили:)))))))
цитирай
12. koshmar - С кое не си съгласен?
03.03.2013 13:42
kushel написа:
Идиот!


Или се мислиш за по.мъдър от Левски и другите велики българи, които са били българофилии, а не русофили?
Русофилството е проклятие за народа и болест на духа, едва ли ще се излекуваш.
цитирай
13. koshmar - Русофилите са национални предатели, така си е.
03.03.2013 13:43
blogpredator написа:
[quote=kushel]Идиот![/q
Идиот си ти, като всичк ирусофили:)))))))

цитирай
14. koshmar - 14. terca - Какво е за нас 3-ти март?... 15:54
03.03.2013 16:30
Много добър коментар, някакъъв сега беше написал, че нямало нищо по-гнусно от българско русофобство?? А значи трябва да сме русофили ли???

Никой народ не трябва да се обича според мен, а да се уважава.
Само РОДНИЯТ се обича, но русофилите са лишени от здрав разум промити мозъци.
цитирай
15. schumpov - Благодаря. Вие може да сте или да не ...
03.03.2013 17:10
Благодаря. Вие може да сте или да не сте историк, но какво ще каже дипломираният историк Г. Първанов ( Гоце), или пък мазникът Проф. Пантев.
цитирай
16. koshmar - Ясно е какво ще кажат;))))
03.03.2013 17:34
schumpov написа:
Благодаря. Вие може да сте или да не сте историк, но какво ще каже дипломираният историк Г. Първанов ( Гоце), или пък мазникът Проф. Пантев.

цитирай
17. ok3223 - Много добър коментар, някакъъв ...
03.03.2013 18:29
koshmar написа:
Много добър коментар, някакъъв сега беше написал, че нямало нищо по-гнусно от българско русофобство?? А значи трябва да сме русофили ли???

Никой народ не трябва да се обича, а да се уважава.
Само РОДНИЯТ се обича, но русофилите са лишени от здрав разум промити мозъци.


На теб мозъка не е промит , защото твой нямаш, а подменен ...
Защото сте лакеи на чужда държава, държави` клика от безродници, които с лъжливи писаници замърсявате българския език и история.
Познати сте на народа, и затова сте отречени и прокълнати от него.
Защо не трябвало да се обича.
Въпрос на разбирене. Не можеш да обичаш един народ като цяло, какъвто и да е той,защото има всякакви, и добри и лоши.
ДА ГО УВАЖАВАШ Е ПО ПРИЕМЛИВО.
цитирай
18. koshmar - Много просто - само собствения народ може да се обича,
03.03.2013 18:45
ok3223 написа:
koshmar написа:
Много добър коментар, някакъъв сега беше написал, че нямало нищо по-гнусно от българско русофобство?? А значи трябва да сме русофили ли???

Никой народ не трябва да се обича, а да се уважава.
Само РОДНИЯТ се обича, но русофилите са лишени от здрав разум промити мозъци.


На теб мозъка не е промит , защото твой нямаш, а подменен ...
Защото сте лакеи на чужда държава, държави` клика от безродници, които с лъжливи писаници замърсявате българския език и история.
Познати сте на народа, и затова сте отречени и прокълнати от него.
Защо не трябвало да се обича.
Въпрос на разбирене. Не можеш да обичаш един народ като цяло, какъвто и да е той,защото има всякакви, и добри и лоши.
ДА ГО УВАЖАВАШ Е ПО ПРИЕМЛИВО.


това е патриотизмът.
В статията ясно се показва защо е извратено да се обичат руснаците.
Всякаква филия е пълна глупост.
цитирай
19. nkf - Чудесна статия. Винаги трябва да се ...
03.03.2013 19:39
Чудесна статия. Винаги трябва да се напомня, че русия е смъртен враг на България и на всичко българско. А тукашните русофилистици са до един национални предатели.
цитирай
20. carmen - браво, трудно ще е, процесът е за...
03.03.2013 19:41
браво, трудно ще е, процесът е започнал отпреди началото на деветата руско турска война (въпросната), така че трудно ще е:))), но не и невъзможно. В един момент гласът на истината ще се чуе, както винаги.
цитирай
21. zvezdy - Поздравявам автора.
03.03.2013 19:55
Отдавна не съм срещал някой , който да споменава княз Светослав.Мисля, че след като се направи необходимото за хладилника на българина , трябва да се направи нещо и за неговото образование.
цитирай
22. danailvdimitrov - тезата е доста объркана а фактите са смесени.
03.03.2013 20:42
Първо Русия и СССР са различни неща.Тук се омесват нарочно поради липса на достатъчно аргументи., за нагнетяване на омраза.

Руската империя води поредица от войни с Турция при които последователно се освобождават всички православни народи. България е последна понеже просто е най-голямата и централна територия а другите са периферни или полувасални (Влашко и Молдова) и за тях лесно се сключват споразумения.

При боевете на Шипка участват доброволци от Волжска България! Тя неправилно е наречена Татарстан ,но така или иначе през 17-18 в. етническия и състав действително е вече променен и преобладават монголоидите. Волжките българи говорят език тюрки. Ние говорим славянски. Как да ни разграничават руснаците ? За тях ние сме малоруси, както за нас руснаците са великобългари. Урус Болгар е Велика България а хората които живеят там наричаме уруси.

Светослав е българин по майка(княгиня Елена-Олга) и внук на св.цар Борис. Той напада България защото има претенции към престола.

Св.Александър Невски е от българска родова фамилия от Волжска България(виж проф.Халиков) както и целия род РОМАНОВИ и ГОДУНОВИ.

През 1876г. след Цариградската Конференция руският цар не желаее война защото България получава АВТОНОМИЯ по-голяма от СанСтефанска Б-я и понеже руската армия е в процес на мащабна реформа. Но точно Антим I му пише сърцераздирателни писма и го заклева " В името на Христа" да започне свещенна война за православния български народ!!!

После за какво мрънка, че са го "освободили"?

За другите "мрънкала" Ботев,Раковски,Каравелов знаем доста. Масони,комунисти интернационалисти -те мразят и в червата си всичко що е православие.

"Руските социалисти от Лондон и Цюрих ме викат да отида при тях и да им стана комисионер..." пише Хр.Ботев до своя другар-масон И.Драсов .

Види се като става въпрос за пари "руското" не е проблем !
цитирай
23. koshmar - Това трезвен ли го писа? Понеже е абсолютна глупост.
03.03.2013 21:10
За другите "мрънкала" Ботев,Раковски,Каравелов знаем доста. Масони,комунисти интернационалисти -те мразят и в червата си всичко що е православие.
цитирай
24. koshmar - Благодаря, и аз харесах статията.
03.03.2013 21:11
zvezdy написа:
Отдавна не съм срещал някой , който да споменава княз Светослав.Мисля, че след като се направи необходимото за хладилника на българина , трябва да се направи нещо и за неговото образование.

цитирай
25. koshmar - Такива са, без съмнение.
03.03.2013 21:12
nkf написа:
Чудесна статия. Винаги трябва да се напомня, че русия е смъртен враг на България и на всичко българско. А тукашните русофилистици са до един национални предатели.

цитирай
26. koshmar - Гласът на истината винаги се чува.
03.03.2013 21:13
анонимен написа:
браво, трудно ще е, процесът е започнал отпреди началото на деветата руско турска война (въпросната), така че трудно ще е:))), но не и невъзможно. В един момент гласът на истината ще се чуе, както винаги.

цитирай
27. dinkov - Динков
03.03.2013 21:59
koshmar - постинга ти не е кошмарен. Тези истини дори за не историци са известни отдавна. Но бъди обективен. Трети март както и да го въртим, както и да го сучем е много важна дата за Дунавските българи т.е. за нас. На тази дата на политическата карта на Европа, а и на света отново се появява държава с името БЪЛГАРИЯ. Вярно с много условности които тепърва ще се доизясняват. Вярно Сан-Стефанския договор е предварителен, същественият е разпокъсващият ни Берлински, но въпреки това вече връщане назад няма. На картата след 500 години отново има държава България.
Мераците на руския император са едно,но резултатът е важен. Ражда се третата Дунавска държава с името България. В следствие на този акт, ние сега с теб и всички останали българи, за хубаво или лошо, аз мисля, че е за хубаво живеем в тази държава. Няма да е лошо да си я направим добро място заради нас. А за фили, фоби и всичката обич или ненавист към руснаци, немци, англичани да ги оставим на историята, мисля, че през 2013 г. ние трябва да сме българи, да си защитаваме българския интерес и да си обичаме Родината.
Ицко
цитирай
28. koshmar - dinkov
03.03.2013 22:09
Много точно си го написал. Постингът ми не е нито срещу 3 март, нито срещу Русия, а е само желание да се разбере историческата истина, защото тези факти за много хора са непознати.
Филии и фобии са напълно излишни, важна е обичта към собствения народ.
цитирай
29. koshmar - terca
03.03.2013 22:11
Благодаря за сведенията, които даваш.
И аз не съм нито русофил, нито русофоб, а просто българин.
цитирай
30. danailvdimitrov - до carmen -отговор.
03.03.2013 22:22
Цариградската Конференция е след Априлскато въстание ,а не олратното! Лесно е да се обръщат нещата наопаки но това не доказва нищо.

Румъния,Сърбия,Молдова и България получиха свободата си благодарение на "неуспешните" 9 войни на Русия ! Факт!

Колко "успешни" и кадърни войни водиха за тяхното освобождение Франция,Англия или Германия ? Плюването у нас е национален спорт но все пак...някакви правила моля.

Ролята на българското опълчение е решаваща при спирането на турците от преминаване в Северна България! Но да се говори че те били решили войната е смешно.

Без неочакваната зимната офанзива на руската армия в най-добрия случай щяха да задържат отвът Балкана. 200 000 руска армия,45 000 румънска и 15 000 сръбска войска според вас са нищо в сравнение с нашите 7500 опълченци ?!?

Защо направо не са им дали пушки и да ги оставят да стигнат без проблем до Босфора.!

Благодаря, че ме наричате глупак- от такива като вас това е голям комплимент.

Поздрави на всички с Освобождението от турско робство!
цитирай
31. carmen - събитията се развиват паралелн...
03.03.2013 22:53
събитията се развиват паралелно!!!!!! конференцията и подготовката за въстанието. Останалото не ми се коментира:))))
цитирай
32. travell - :-)
03.03.2013 23:24
Че руснаците не са цвете за мирисане е неоспоримо. Ама малко си се поувлякъл с тоя постинг.
между другото: ИстаНбул е града, не Истамбул ;-)
цитирай
33. danailvdimitrov - шокиращо невежество !
03.03.2013 23:49
анонимен написа:
събитията се развиват паралелно!!!!!! конференцията и подготовката за въстанието. Останалото не ми се коментира:))))


"Цариградската конференция се е състояла от 23 декември 1876 г. до 20 януари 1877 г. Повод за нея са въстанието в Босна и Херцеговина от 1875 г., Априлското въстание в България"

Разбирам защо не ви се говори!
цитирай
34. abv21 - 37. danailvdimitrov
04.03.2013 01:58
Разбира се, че Опълченците решават много важна битка, която съкращава цялата военна кампания най-малко с 2-3 месеца, по простата причина, че ако османлиите бяха превзели Балкана през Шипка, руските войски останали под Балкана, както и онези, пратени да пазят Хаим Булаз щяха да бъдат хванати в чувал. Руската тежка артилерия въобще не участва в кампанията до онзи момент. Тепърва се организират за поход от Русия към България, който им отнема около 40 дни. Естествено, че дори при неуспех на Опълчнието, русите пак щяха да получат подкрепления (иначе цяла Европа ще ги спука от подигравки), но чак след няколко месеца, когато везните щяха да се наклонят в съвсем друга посока.
Опълчението на Шипка е точно толкова важен център на военните действия, колкото и Десантът в Нормандия през 2СВ, без който Германия пак щеше да бъде победена, но няколко години по-късно и при далеч по-голям брой жертви от страна на съюзниците.
цитирай
35. hopfen - Колега, много труд си си дал
04.03.2013 02:26
да "отбележиш" подобава празника. Най-големите вредители за нашето развитие като държава са имено всички онези фоби и фили без значение към коя нация са насочени всички те са тласкали държавата ни в грешната посока и за това сме и на това дереже сега. Що не си дадеш труд и да се поровиш в архивите на английския парламент от онова време, там ще срещнеш интересни нещица относно времето за което пишеш, най-вече един доста интересен факт, защо въпреки голямата давност не е разсекретен протокола от заседанието Камарата на лордовете от май 1877г. Но пък със сигурност ще намериш колко милиона паунда са потрошили ингилизите само и само да не се създаде българска държава. Кошмарите за да бъдат кошмари трябва да са обективни и неедностранчиви иначе биват най-обикновена фиеста:)))
За нашата свободна България:
Наздраве!
цитирай
36. koshmar - Благодаря на всички, изказали м...
04.03.2013 08:43
Благодаря на всички,изказали мнение по темата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshmar
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 440755
Постинги: 76
Коментари: 1046
Гласове: 758
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930