Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2018 16:59 - Танците познати на българо-езичните,са по-малко на брой,отколкото в други европейски страни.Руско и английско езичните общности ползват много по-голяма база дан
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3286 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 07.08.2018 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има изключително голямо разнообразие на танци – по предназначение, по географски район, по социално положение в обществото. Тяхната класификация може да стане по тези и други критерии. Танците по света, познати на българо-езичните са по-малко на брой, отколкото в други източно-европейски страни. Английско и руско-езичните общности ползват много по-голяма база данни.
                                                Видове танци
==По броя на танцуващите, могат да се разделят на:
  • индивидуални (соло)
  • с партньор (по двойки) – партньорите са обикновено мъж и жена, които като правило остават заедно по време на целия танц и техните роли са разделени
  • групови – могат да бъдат само от жени, само от мъже или смесени, като движенията са синхронизирани и обикновено участват в някакви формации – линия, окръжност и тн. Много от народните танци са групови.
==Според предназначението
  • Ритуални
  • Състезателни
  • Еротични
  • Социални
  • Концертни
                      Професионалният танц бива 4 вида:
1.класически=Класическият танц заимства от античния танц, обогатява се и днес с това понятие се означава танц, който има класическо съвършенство.
2.характерен=Характерният танц възниква от фолклорните и жанровите танци, обработени хореографски.
3.модерен=модерен танц възниква през 20 век в САЩ за означаване на сценична хореография, която отрича традиционните балетни форми.
4.състезателен=Спортните танци, наричани още състезателни, са един от видовете танци. Те се разделят на два вида: латиноамерикански (ча-ча-ча, самба, румба, пасо добле, джайв) и стандартни (английски валс и виенски валс, танго, куикстеп, фокстрот)
                                       Народният танц
запазва връзките си с езическите и
битовите обреди. Българските народни танци включват предимно ръченици и хора. Ръченицата е танц, който се танцува индивидуално, по двойки, или групово. Няма по принцип захват за ръцете, освен ако хореографията не го изисква. 
image Древногръцка статуйка на танцуващо момиче, 3 век пр.н.е.
====

   Танцът е вид изкуство, при който средства за създаване на художествен образ са движението и смяната на положението на човешкото тяло.
   Танцът е неразривно свързан с музиката, чието емоционално-образно съдържание намира въплъщение в композицията му. Той може да се разглежда и като несловесна форма на комуникация между хората, но не е характерен само за тях, а се наблюдава и сред животните. Така например много птици изпълняват ритуални танци с цел да привлекат партньора си. Също така много спортове като гимнастика, синхронно плуване, фигурно пързаляне и други съдържат елементи на танцуване. Думата може да се използва дори в преносен смисъл – например танцът на листата на дърветата.
   Дефиницията на танц зависи от историческите, културните, естетическите и моралните традиции в едно общество. Той може да бъде ритуален, церемониален, пред аудитория, или за лично удоволствие. Характеризира се с грациозност, елегантност, красота, съпроводен е с ритмични звуци и има за цел да разкаже някаква история или да изрази чувства, които се засилват от пантомимата, костюмите, сценичните декори и избора на светлина.
   Хората, които танцуват, се наричат танцьори, а самото действие танцуване. Изкуството да се създават танци се нарича
хореография, а хората, които се занимават с това – хореографи.

   Танцовото изкуство не оставя ясно идентифицируеми физически артефакти, които да могат да се запазят в продължение на хилядолетия, като например каменни инструменти, ловни сечива или пещерни рисунки. Поради тази причина не е възможно да се каже кога точно танцът става част от човешката култура.
   Предполага се, че танцът, заедно с ритъма на музиката и боядисването на тялото в ранния етап на човешката еволюция служи като мощен инструмент за създаване на транс и променяне на съзнанието на човека. В това състояние хората губят индивидуалните си характеристики, самоличността си и придобиват колективната идентичност.
   Съвременни военни единици използват силни и шумни, на висок глас пеене и танци, за да се подготвят за опасни военни мисии.
   Танцът със сигурност е важна част от
церемонии, ритуали, празнувания, чествания и развлечения, дори преди раждането на първите човешки цивилизации. Археологически находки предоставят доказателства в полза на това твърдение от праисторически времена – като например 9 000-годишните рисунки в скалните жилища Бхимбетка в Индия или пък древноегипетските рисунки в гробници, изобразяващи танцуващи фигури от около 3300 г. пр.н.е.
   Едно от най-ранните структурирани използвания на танците е възможно да е при изпълнението и разказването на
митове. Понякога са използвани и за показване на чувства към противоположния пол, т.е. свързани са с произхода на „правенето на любов“. Преди съществуването на писмени езици, танцът е един от методите за предаване на тези истории от поколение на поколение.
   Друга ранна употреба на танца вероятно е като предшественик на транса в лечебни, целебни ритуали. Той все още се използва за тази цел от много култури – от бразилските
тропически гори до пустинята Калахари.
   В европейската култура, един от най-ранните записи на танцуване е от
Омир, чиято „Илиада“ описва хорея (χορεία). Ранните гърци превръщат изкуството на танцуването в система, изразяваща всичките различни страсти. Гръцкият философ Аристотел например поставя танца редом с поезията и казва, че някои танцьори с ритъм и жест могат да изразят нрави, страсти и действия. Най-видните гръцки скулптори изучават поведението и отношението на танцьорите в тяхното изкуство на имитиране на страстите.

====





Гласувай:
1



1. vaquero - stefbelchev,
07.08.2018 17:31
"Танцът е вертикален израз на едно хоризонтално желание".
цитирай
2. stefbelchev - еректикален израз на едно хоризонтално желание
07.08.2018 18:03
Когато идва пубертета и до презрели години, при хората, по всяко време на денонощието, това е така. Но при животни и птици, това е в определен период и тогава те също изпълняват ритуални танци с цел да привлекат партньора си.
vaquero написа:
"Танцът е вертикален израз на едно хоризонтално желание".

цитирай
3. apostapostoloff - Йончева не могла да
08.08.2018 07:29
отиде на прослушването.
цитирай
4. tres1 - като информация - добре,
08.08.2018 12:25
но от каква статистика се прави заключението налагано в заглавието ? както и какво е мястото на езика в тази сфера ? Освен това не става ясно какво включва т.н. база данни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1938807
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6555
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031