Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2017 00:07 - Кой и кога разреши разполагането на сухопътни войски на САЩ в България
Автор: maxilian Категория: Политика   
Прочетен: 1569 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 16.02.2017 00:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из mod.bg/bg/news.php:

15.02.2017
Рота от 3-та бронирана бригада от Форт „Карсън“, Колорадо, от състава на Сухопътните войски на САЩ ще бъде дислоцирана на учебен полигон „Ново село“. От днес, 15 февруари, там са настанени до 120 американски военнослужещи. Очаква се до края на седмицата на учебен полигон „Ново село“ да бъдат транспортирани и 15 бойни машини „Брадли“, две верижни машини М 113, както и различни типове автомобилна и спомагателна техника.

Предислоцирането на военното формирование в района на съвместното българо-американско съоръжение край Ново село е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е част от операция „Атлантическа решимост“.

Предвижда се през тази година на учебен полигон „Ново село“ да бъдат засилени съвместните учения и тренировки. Военни формирования от Сухопътните войски на САЩ ще бъдат ротирани за участие в ученията. Бойната и спомагателна техника, с която ще бъдат оборудвани, ще бъде използвана на ротационен принцип по време на съвместната подготовка с военни формирования от Българската армия. Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво.


23.06.2015
Изявление на министъра на отбраната по повод разполагането на американска военна техника

По повод на направеното днес изявление на министъра на отбраната на САЩ, министърът на отбраната на Република България Николай Ненчев заяви:

„Днес имах среща с посланика на САЩ Н. Пр. Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката. Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал.

Ако подобно искане постъпи, затова ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението“.


01.06.2015
... Генерал-лейтенант Ходжис е на двудневно официално посещение в България във връзка с участието на американски военнослужещи в съвместна подготовка на Полеви учебен полигон „Ново село“ в рамките на операция „Атлантическа решимост“. ...

________________


Операция „Атлантическа решимост“ (Atlantic resolve) е отговор на руските действия в Украйна, главно войната в Донбас, финансиран от инициативата на САЩ -- en.wikipedia.org/wiki/Operation_Atlantic_Resolve


Николай Ненчев и Росен Плевнелиев са гласували в Съвета на НАТО, но кога въпросът за допускане на сухопътни войски на САЩ в България е бил разглеждан от Министерски съвет или Парламента? През август 2014 г., САЩ вече разгръщаха военни изтребители и части в България -- stripes.com/news/f-15s-troops-from-493rd-deploy-to-bulgaria-1.298819 -- преди Правителството да го разреши -- government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=6213&g= -- в рамките също на Двустранното споразумение, според което ни били зачитали суверенитета


Тагове:   България,   НАТО,   сащ,


Гласувай:
3



1. oia - Тук свършват словата, а и не само те. ...
16.02.2017 08:13
Тук свършват словата, а и не само те. Свършва всякакакъв дебат, или нещо, което човек може да каже за визираните двама--бивш прецедент/пардон--президент/, и един, който никога не е бил български министър, не че първия упоменат е бил представител на българския род---не казвам народ. Тези, а всички от техния сорт, наречени политици,--знаят ли изобщо, когато им се гласува доверие на кредит, че това е скъпо струващо действие. Ако знаят съдържанието на формата политика, може би няма да са такива наглеци. Когато го научат, ще е късно. Ние имаме един
изказ--КЪСНО Е ЧАДО ЗА КИТКА, РЕЗЕТО ХЛОПНА. Това не са празни приказки, защото са влезли в центрофугата, а престоя там не е безболезен. Ами какво толкоз да ги мислим--я те да помислят малко, ако могат---ама надали. И все пак--съдържанието на формата политика ????????
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maxilian
Категория: Политика
Прочетен: 2176397
Постинги: 1556
Коментари: 1209
Гласове: 911
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031