Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2020 01:35 - Пламен Даракчиев от ДБ: Не може да управляваме в действащата институционална централизация
Автор: maxilian Категория: Политика   
Прочетен: 481 Коментари: 1 Гласове:
-2

Последна промяна: 07.09.2020 01:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Аз не вярвам да има добронамерена българска политическа партия, с добри послания, със съвестни политици, която да управлява нормално в този контекст, институционален, при това състояние на съдебната власт, при тази силна централизация на властта, която имаме априори още от 90-те години, и при ред други нерешени проблеми“. Това заяви Пламен Даракчиев в „Студио Банкеръ“ миналата седмица относно плановете на партията „Да, България“, където членува, за бъдещо участие във властта. Пламен Даракчиев бе един от 39-те представителя в 7-то ВНС, които протестираха срещу приемането на действащата Конституция на България. „Да, бих казал че много от нещата могат да се случат и в рамките на Обикновено народно събрание, както и съдебната реформа. Е, ако има някъде съмнения, има Конституционен съд, ще бъде питан“, каза Даракчиев, въпреки че след Решение №3 от 2003 г. на Конституционния съд вече съществува достатъчно ясно дефинирана правна уредба, ограничаваща силно възможностите за конституционни реформи в рамките на обикновени събрания. На въпроса защо тогава не подкрепят предложението за нова Конституция, след като ще може да бъде променено всичко във внесения проект, Даракчиев посочи, че не преговаряли, защото проектът бил нескопосан, и второ, защото ПП ГЕРБ нямали моралното право, с което разполагали точно толкова, колкото го имали комунистите 91-ва година. Позицията на Даракчиев, която претендира да е прореформаторска за съществени конституционни промени и едновременно с това се придържа към участие в обикновен, вместо учредителен парламент, изглежда още по-несъстоятелна когато самият той признава колко трудно е да бъдат постигнати необходимите за конституционни изменения мнозинства в 45-то събрание. „Имаме един тежък дефект в българското управление, който е очеваден, вече и за Европа, и за нас, хората инстинктивно го разбират. Това е разделението на властите. Ние ако не постигнем това, тоя дефект ако не го оправим, който, разбира се, е от 90-те години, от началото, при липса на разделение на властите, нито правата на човека и гражданина могат да бъдат защитени ефективно, нито държавните институции могат да работят нормално, проблемите ни ще се задълбочат“, казва Пламен Даракчиев, при положение че проблемът с разделението на властите в действащата Конституция не може да бъде решаван от Обикновен парламент

youtu.be/pza-50qHlYg



Гласувай:
0



1. krumbelosvet - Без външния фактор
02.10.2021 01:59
Празна работа е всеки опит за вътрешно-политически анализ, БЕЗ ВЪНШНИЯ ФАКТОР. А господстващи ВЪНШНИ сили, чиято маша е Шорош, разрушиха нашата държавност и ПРОДЪЛЖАВАТ да задушават всеки проблясък на опити за укрепване на държавността.
А който не е забелязал това, както не го е забелязал г-н Дарак, той няма да го разбере и ако взема да припомням как се случи и още се случва рушенето на държавността ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maxilian
Категория: Политика
Прочетен: 2197384
Постинги: 1573
Коментари: 1211
Гласове: 912
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930