Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2022 19:01 - © Американският и руският морал
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 646 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 12.01.2022 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.01.2022г.

     Моралът е надстроечно явление. И като такъв отразява класовата структура на обществото. Следователно моралът на обществото е моралът на управляващата класа.
В статия в Russia Today Анна Шафран пише за "Американски и руски морал" image, тоест за морала на us-американското и руското общества, което е нещо не особено ясно. Но да видим :
На шести беше годишнина от щурмуването на Конгреса на САЩ. Американското министерство на правосъдието излезе с още едно остро изявление, според което всички виновни ще бъдат строго наказани. А знаем, че първите участници в нападението вече са осъдени на реални присъди – до пет години затвор, а над 700 души са арестувани и чакат съдебен процес.
В същото време САЩ реагират на кървавите събития в Казахстан точно по обратния начин : казват, че това е себеизразяването на хората, протест срещу диктатурата, да живее свободата. Въпреки че реагират доста умерено – по-късно ще обясня защо.
Американските медии окончателно загубиха не просто обективност, а елементарно съответствие с реалността. И Ройтерс, и CNN пишат, че "руските войски убиват бунтовници" и започнаха да пишат това много преди миротворците на ОДКБ дори да се качат на самолети, за да летят до Казахстан. И няма и не може да има нито едно потвърждение, че наши военнослужещи участват в разпръскването на грабители – на контингента на ОДКБ е възложена друга задача.
Като цяло това дори не са двойни стандарти, с които поне всички сме свикнали. Просто изразът "хотентотски морал" (израз, който вече не отговаря на стандартите за политическа коректност, но в продължение на много десетилетия означава принципа "откраднах крава – добре, те откраднаха крава от мен – лошо") отдавна трябва да се преименува в "американски морал". Всичко, което е добро за Съединените щати, се обявява за добро, а всичко, което вреди на САЩ или не се харесва на САЩ, се обявява за лошо. Доброто и лошото ченге.
Моля, имайте предвид, че за събитията в Казахстан американските медии лъжат както обикновено за "храбри бунтовници", но американските политици се въздържат от резки изявления. Защо? Много е просто : защото казахстанските петролни предприятия до голяма степен принадлежат на западния бизнес. Следователно наистина сериозните бунтове, да не говорим за смяна на властта, са неизгодни за американците. Но да напомнят на целия свят, че бунтовете могат да избухнат всеки момент, дори и в най-стабилната страна, е от полза за тях.
По-точно, те наистина имат нужда щурмът на Капитолия да бъде забравен възможно най-скоро, загубен на фона на други масови демонстрации в други страни. Все пак преди година това беше моментът на най-високия (досега най-висок) срам за Съединените щати. Субектът се превърна в обект. В продължение на десетилетия, подкопавайки стабилността в други страни по света, американците видяха същото нещо в собствената си столица с ужас и изненада.
Затова е естествено всяко вълнение в която и да е друга страна да е като балсам за душата на американците. Колкото по-скоро щурмът на Капитолия бъде забравен и участниците в него отидат в затвора, толкова по-лесно ще бъде за американците отново да заемат гордата поза на световния жандарм и снизходително да препоръчват на другите "да не използват прекомерна сила" и "уважават" исканията на протестиращите".
Какво може да противопостави Русия на "американския морал"? Нашият руски морал. Това са, първо, универсални принципи : всяко насилствено действие срещу законно избрано правителство е престъпление и не може да бъде подкрепяно отвън. Нека ви напомня, че бунтовниците в Донбас се противопоставиха на онези, които дойдоха на власт в резултат на държавен преврат, а след това отново и отново нарушаваха подписаните от тях Мински споразумения.
Второ, всяка външна намеса е възможна само след официално искане от легитимните власти. Така беше в Сирия и това се случва сега в Казахстан.
Уважение към суверенитета, уважение към националните традиции, да, просто уважение към другите – това е руският морал. На фона на Америка, която напълно загуби своята адекватност и не е способна на самостоятелна политика в Европа, това вече ще бъде напълно достатъчно, за да покаже на световната общност, че силата може да бъде добра и че добрата сила е Русия.
А в Казахстан, сигурна съм, мирът ще бъде възстановен много скоро. Нашите "учтиви хора" вече са там и с чувство на подкрепа зад гърба си, казахстанските правоприлагащи органи ще се възстановят от шока от внезапната атака и ще се справят с екстремистите. Но, разбира се, лекотата, с която една от най-стабилните постсъветски държави потъна в анархия, е много сериозна причина за фундаментално преразглеждане на подходите за гарантиране на сигурността за всички страни по света. И Русия може да помогне на мнозина в това. Разбира се, без да забравя за собствените си интереси.

https://russian.rt.com/opinion/946460-shafran-ssha-kazakhstan




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. iw69 - У
12.01.2022 19:28
англосаксите морал няма!
цитирай
2. mt46 - ...
12.01.2022 23:26
В политиката рядко може да се намери морал...
цитирай
3. kvg55 - До 1. iw69
13.01.2022 14:21
Имат разбойнически морал.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
13.01.2022 14:22
Май че, да.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5858326
Постинги: 2831
Коментари: 26059
Гласове: 34374
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930